Rimska veleposlaništva tarča grških anarhistov?

V Rimu je danes zavladal preplah zaradi eksplozij paketnih bomb na švicarskem in nato še na čilskem veleposlaništvu. Pri tem sta bila poškodovana uslužbenca obeh veleposlaništev. Italijansko tožilstvo je uvedlo preiskavo zaradi suma napadov s terorističnimi cilji. Sum naj bi padel predvsem na anarhistične skupine.

Prva eksplozija je odjeknila okoli poldneva na švicarskem veleposlaništvu v Rimu. Foto: Alessandro Bianchi
Prva eksplozija je odjeknila okoli poldneva na švicarskem veleposlaništvu v Rimu. Foto: Alessandro Bianchi

RIM> Uslužbenec švicarskega veleposlaništva je v eksploziji utrpel hude poškodbe na obeh rokah. Zdravniki se sedaj borijo za to, da bi mu rešili roke. V isto bolnišnico so prepeljali tudi huje poškodovanega uslužbenca čilskega veleposlaništva, ki je prav tako moral na operacijo.

Nekaj lažnih preplahov

O eksplozijah so italijanske oblasti obvestile vsa veleposlaništva v Rimu, tam pa je policija tudi izvajala preglede. Italijanski mediji so medtem poročali, da so paket bombo našli tudi na ukrajinskem veleposlaništvu v Rimu, a se je nato izkazalo, da je šlo za lažni preplah. O dveh lažnih bombnih preplahih so že pred tem poročali tudi iz dveh občinskih poslopij v Rimu.

Sumljivi paket tudi na predstavništvu EU v Švici

Zaradi sumljivega paketa so danes evakuirali tudi predstavništvo EU v Bernu. Paket je bil naslovljen na Michaela Reitererja, evakuacijo pa so odredili le nekaj ur potem, ko sta v Rimu odjeknili eksploziji na švicarskem, nato pa še na čilskem veleposlaništvu.

Val terorizma usmerjen proti veleposlaništvom

Italijanski zunanji minister Franco Frattini je dejal, da obstajajo resne grožnje za ambasade v italijanski prestolnici. Italijanska veleposlaništva po svetu pa je posvaril, naj bodo previdna.

Rimski župan Gianni Alemanno je javnost obvestil, da so pristojne službe v pripravljenosti. “Gre za val terorizma proti veleposlaništvom. To je bolj zaskrbljujoče kot en sam napad.”

Sum padel na anarhistične skupine

Preiskovalci so svoje delo usmerili predvsem na anarhistične kroge in ekološko-teroristično gibanje. Po drugi strani pa naj bi policija domnevala tudi, da paketi bombe izvirajo iz Grčije. Poslale naj bi jih iste teroristične organizacije, ki so novembra pakete bombe med drugim naslovile na nemško kanclerko Angelo Merkel, francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja in italijanskega premiera Silvia Berlusconija. Za paketoma bombama na veleposlaništvih Švice in Čile najverjetneje stoji isti pošiljatelj. Oba paketa sta bila v velikosti videokasete, zavita v rumen ovitek, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa, ki se sklicuje na preiskovalce.

Odgovornosti za eksploziji ni za zdaj prevzel še nihče.

STA


Najbolj brano