Poslanci so ponovno potrdili pokojninsko reformo

DZ je z 49 glasovi za in 30 proti po odložilnem vetu državnega sveta potrdil pokojninsko reformo. Tako kot pri sprejetju zakona sredi decembra so bili proti DeSUS, SDS in SNS, med opozicijskimi poslanci pa so za glasovali v SLS.

V Državnem zboru so ponovno potrdili pokojninsko reformo
V Državnem zboru so ponovno potrdili pokojninsko reformo 

LJUBLJANA> V koalicijskih SD, LDS in Zares so opozorili na nujnost potrditve zakona. Če reforme ne bo, tvegamo, da tudi pokojnin v prihodnje ne bo ali bodo tako nizke, da ne bodo zagotavljale socialne varnosti, je dejala Andreja Črnak Meglič iz SD.

SLS za reformo

Poslanci SLS so se tudi tokrat odločili za podporo zakonu, da bi lahko zagotovili izplačevanje pokojnin tudi v prihodnje, je dejal Jakob Presečnik.

Po drugi strani so v SDS ocenili, da je zakon poln ustavnih lukenj, v SNS pa menijo, da je problem v nepravični porazdelitvi prihodka in ne v številu aktivnih prebivalcev.

DeSUS ponovno proti

V DeSUS so ponovili znano stališče, da se ne strinjajo s predlaganim usklajevanjem pokojnin po novem, ki bo šele od leta 2015 v 70 odstotkih upošteval rast plač in v 30 odstotkih rast inflacije, medtem ko bo v obdobju od leta 2012 do 2015 razmerje 60 proti 40 v korist plač.

Sindikati napovedujejo referendum

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar bo moral zdaj v sedmih dneh določiti 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je namreč v državnem zboru že oddala več kot 22.100 podpisov volivcev, ki podpirajo pobudo za začetek postopka za razpis referenduma o zakonu.

Končno odločitev o izpeljavi referenduma naj bi podalo ustavno sodišče, ki bo presodilo ali morebitna zavrnitev pokojninske reforme ne posega v ustavno pravico državljanov do pokojnine.

STA, NR


Najbolj brano