Duša Trobec Bučan bo najverjetneje nasledila Gjerkeša

Duša Trobec Bučan bo najverjetneje nasledila ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrika Gjerkeša. Izvršni odbor DeSUS je dan po odstopu Gjerkeša soglasno sklenil, da za novo ministrico premierju Borutu Pahorju predlagajo dosedanjo državno sekretarko na ministrstvu. Njeno kandidaturo naj bi podprli tudi v koaliciji.

LJUBLJANA> O kandidatki sta se Karl Erjavec in Borut Pahor pogovarjala že v torek. Za stranko DeSUS je omenjeni predlog za ministrico v tem trenutku najboljši možni predlog, je dejal Erjavec. Ali se s tem strinja tudi premier, pa bi po Erjavčevih besedah morali vprašati njega. Toda glede na prakso je najbolje, da to funkcijo prevzame državni sekretar, ki je vpet v to delo, je še dejal.

Duša Trobec Bučan je v politiko vstopila leta 2006 kot podsekretarka na ministrstvu za pravosodje, nato pa je bila kot višja sodnica dodeljena ministrstvu za pravosodje za direktorico Centra za izobraževanje v pravosodju. Leta 2008 je delala kot vodja pravne in kadrovske službe v generalnem sekretariatu na ministrstvu za okolje in prostor ter kot pomočnica generalne direktorice v direktoratu za evropske zadeve in investicije. Od oktobra 2008 je delala na ministrstvu za pravosodje kot vodja sektorja za pravosodno upravo. Za državno sekretarko v službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko jo je vlada imenovala 24. decembra lani po odstopu Mete Vesel Valentinčič.

Erjavec pričakuje podporo koalicije

Sicer pa Erjavec pričakuje pestro razpravo o kandidatki in tudi, da lahko v koaliciji pride do težav s soglasjem glede kandidatke. Ne glede na to pa pričakuje, da bodo predlog koalicijske partnerice podprle.

V SD in LDS bodo kandidatko skoraj gotovo podprli, v Zares pa ob tem pričakujejo tudi razpravo o delovanju DeSUS v koaliciji.

Trobec Bučanova ni politično šibka

Na vprašanje, zakaj se na mesto ministra skoraj vedno predlaga strokovnjake, ne pa politično močnih osebnosti, pa odgovarja, da mora biti vlada kombinacija dobrih politikov in strokovnjakov. Sicer pa ob vprašanju, ali je kakemu drugemu resorju v interesu, da ima služba vlade za regionalni razvoj politično šibko ministrico, zagotavlja, da Trobec Bučanova ni politično šibka.

Odstopila tudi podpredsednica

Predsednik DeSUS je ob robu izjave novinarjem še pojasnil, da je danes z mesta podpredsednice stranke odstopila Marija Gjerkeš, mati Henrika Gjerkeša.

STA


Najbolj brano