Luka prodaja Intereuropo

Luka Koper bo kmalu začela iskati kupca za svoj delež v Intereuropi. Nekaj zanimanja zanj je, zato naj bi Luka že kmalu objavila razpis za zbiranje zavezujočih ponudb.

Luka je zdaj še solastnica Intereurope, po prodaji deleža v njej pa  bosta le sosedi in poslovni partnerki. Razen seveda, če se zgodi logistični holding.
Luka je zdaj še solastnica Intereurope, po prodaji deleža v njej pa bosta le sosedi in poslovni partnerki. Razen seveda, če se zgodi logistični holding.  

KOPER > Luka se utegne umakniti iz Intereurope, v kateri ima 24,9-odstotni delež. Za Luko ta naložba ni strateška.

Konec naveze med sosedama

Naložba v Intereuropo (ta je lani poslovala s skoraj 54 milijoni evrov izgube) Luki povzroča sive lase. Lani je Luka, denimo, morala slabiti naložbo v Intereuropi, to pa je le še bolj skvarilo že tako slab lanski luški rezultat (pridelali so več kot 66 milijonov evrov izgube). Intereuropa je skazila tudi luške finančne rezultate v letošnjem sedemmesečju.

Mogoče bo te naveze kmalu konec. V Luki so že “ujeli” nekaj zanimanja za naložbo v Intereuropi. Luka naj bi kmalu objavila razpis za zbiranje zavezujočih ponudb. Deleža ji ne bo treba prodati, če bo ocenila, da noben ponudnik ne ponuja dovolj.

Kdo bo prej prodal?

Sicer pa se s prodajo naložb ne ukvarjajo le v Luki, temveč tudi v Intereuropi. Ta namreč išče strateškega partnerja za logistični center Čehov, saj potrebuje denar za poplačilo posojil bankam. Teh je zdaj na matični družbi za približno 185 milijonov evrov. Zanko okoli vratu Intereurope je prejšnji teden razrahljal podpis pogodbe, s katerim so Koprčani pri sindikatu petih bank najeli za skoraj 80 milijonov evrov dolgoročnega posojila.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano