Častni odbor za praznovanje 20. obletnice samostojnosti Slovenije brez trojice

V častnem odboru za praznovanje 20. obletnice samostojnosti Slovenije, ki je se prvič sestal včeraj, ne bo ne Janeza Janše ne Andreja Bajuka ne Lojzeta Peterleta. Sodelovanje so odklonili, saj je zanje nesprejemljivo,

V častni odbor so povabili 26 uglednih osebnosti, tako osrednje akterje osamosvojitve kot sedanje nosilce najvišjih funkcij v državi. Foto: STA
V častni odbor so povabili 26 uglednih osebnosti, tako osrednje akterje osamosvojitve kot sedanje nosilce najvišjih funkcij v državi. Foto: STA

LJUBLJANA> Slovenija je opravila uspešen razvoj, na katerega je prav, da smo ponosni, je po prvi seji častnega odbora za proslavo 20. obletnice samostojnosti dejal predsednik Danilo Türk. Prepričan je, da bodo slovesnosti v prihodnjem letu dni okrepile naše domoljubje in idejo aktivnega državljanstva ter pomagale k nadaljnji krepitvi ugleda Slovenije v svetu.

Častni odbor za praznovanje 20. obletnice samostojnosti Slovenije bo bdel nad praznovanjem 20. obletnice osamosvojitve v časovnem loku, ki bo segal od 20. obletnice plebiscita, ki bo 23. decembra letos, pa do okrogle obletnice sprejetja ustave 23. decembra 2011. V odbor so povabili 26 uglednih osebnosti, tako osrednje akterje osamosvojitve kot sedanje nosilce najvišjih funkcij v državi.

Dve zavrnitvi in en molk

Nekdanji predsednik vlad Janez Janša, Lojze Peterle in Andrej Bajuk so sodelovanje odklonili. Janša se ni odzval neposredno, v SDS pa so na svoji spletni strani pred dnevi zapisali, da je sodelovanje v častnem odboru zanje nesprejemljivo. Ocenjujejo, da vlada zlorablja obletnico osamosvojitve za nadaljevanje ideološkega boja. Tako Peterle kot Bajuk pa sta najprej privolila v članstvo v odboru, a sta nato privolitev umaknila zaradi projekta Stisni roko v pest!

Nepremagane delitve

Glede nesodelovanja omenjene trojice pri delu odbora je predsednik Türk dejal, da je članstvo v odboru prostovoljno. “Verjamem pa, da je samostojno izključevanje iz članstva v tem odboru nekaj, kar pravzaprav poglablja delitve, ki pri nas sicer obstajajo, ki jih poznamo, ki niso nove, ampak bi bilo prav, da jih poskušamo v proslavljanju naše skupne 20-letnice premagovati,” je ob tem dodal Türk.

Ob obletnici plebiscita in dnevu samostojnosti in enotnosti bo v četrtek v Cankarjevem domu osrednja državna slovesnost, na kateri bo slavnostni govornik premier Borut Pahor. Istega dne bo tudi slavnostna seja DZ, ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres pa bo daroval mašo za domovino.

NR


Najbolj brano