Sneg in burja sta spet pokazala zobe

Po petkovem sneženju in sobotnem zatišju so se danes uresničile napovedi vremenoslovcev: razen ob morju je spet začelo snežiti, težave v prometu pa je na Vipavskem in Ajdovskem povzročala tudi močna burja.

V okolici Kozine je včeraj od poldneva dalje spet močno snežilo.
V okolici Kozine je včeraj od poldneva dalje spet močno snežilo. 

PRIMORSKA> Danes v večjem delu Slovenije obilno sneži in sneg se oprijema cestišč. Na cestah so plužne skupine, opozarjajo pa na nevarnost poledice na primorski avtocesti med priključkoma Kozina in Divača.

Na avtocesti med Kozino in Razdrtim se je popoldne v eni uri (samo med 15. in 16. uro) zgodilo deset prometnih nesreč. Poškodovanih ni bilo, nesreče so se končale z zveriženo pločevino. Na Postojnskem je bilo najhuje med Postojno in Ravbarkomando, kjer so nastajali občasni zastoji.

Na primorski avtocesti se tovorna vozila izločajo pred počivališčem Ravne v smeri Ljubljane in med počivališčem Povir in razcepom Gabrk v smeri Gabrka na odstavni pas. Težave povzroča tudi močna burja, zaradi katere je na cestah med razcepom Nanos in Ajdovščino prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Na stari cesti Podnanos-Ajdovščina so zaradi močne burje ob 11. uri uvedli zaporo I. stopnje, uro kasneje še na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina. Že ob 12.25 so na stari cesti uvedli zaporo II. stopnje, saj je hitrost burje celo presegala hitrost 130 kilometrov na uro. Na hitri cesti so zaporo II. stopnje uvedli ob 16.30.

Padavine naj bi po napovedih meteorologov v ponedeljek ponehale, v vzhodnih krajih naj bi se delno razjasnilo.

Že v torek se obeta novo poslabšanje, saj bodo padavine popoldne in zvečer zajele večji del Slovenije. Prav tako bo oblačno s padavinami v sredo. Na Primorskem bo deževalo, pihala bo burja. Drugod bo večinoma snežilo. Zima pa ne povzroča težav le v Sloveniji. Velika Britanija se sooča z rekordno nizkimi temperaturami, meteorologi opozarjajo tudi na obilne snežne padavine. Tudi na Irskem, v Avstriji, Nemčiji in Italiji sneg povzroča številne težave. V severni Italiji je sneg že v soboto sprožil več plazov, pod katerimi je umrlo pet ljudi. NR


Najbolj brano