Previdno v gorah

V zadnjih dneh je v visokogorju Julijskih Alp zapadlo precej novega snega. Ohladitev bo razmere v gorah še otežila, saj bodo poti pomrznjene, zasnežene in nevarne za zdrs. Novogoriški policisti zato pozivajo vse planince, ki se bodo podajali v gore, k previdnosti in ustrezni opremljenosti.

 Foto: Igor Zlodej
Foto: Igor Zlodej

NOVA GORICA> Policisti Gorske enote Policijske uprave Nova Gorica zadnja leta poleg rednih del in nalog opravljajo tudi naloge zaščite, reševanja in pomoči v gorah in so doslej sodelovali tudi v različnih preventivnih akcijah, kjer so opozarjali obiskovalce gora na nevarnosti v visokogorju, tudi v zimskem času.

Glavni vzrok za najhujše nesreče so: padajoče kamenje, zdrs in plezanje, v neugodnih vremenskih razmerah. Policisti tako svetujejo, da po sneženju vsaj tri dni ne hodimo v gore - pri tem je treba upoštevati tudi višino novozapadlega snega, temperature, veter, teren ...

Trojčki obvezne gorske opreme

Za večjo varnost v gorah policija svetuje naslednje trojčke obvezne opreme:

- dereze, cepin, čelada;

- plazovna žolna, plazovna sonda, snežna lopata;

- ustrezna psihofizična kondicija, znanje o uporabi opreme, izkušnje gibanja v zimskih razmerah.

V prvi polovici leta 2010 so policisti Policijske uprave Nova Gorica obravnavali tri (v enakem lanskem obdobju dve) gorske nesreče, v katerih sta dve osebi izgubili življenje, hudo telesno poškodovana je bila ena oseba.

NR


Najbolj brano