Bolezen ne pride čez noč

Dr. Lokesh Kumar Raturi, indijski ajurvedski zdravnik, zadnje čase deluje v glavnem v Evropi. Ordinacijo ima na Nizozemskem, pred kratkim pa je na povabilo slovenske podružnice fundacije Art of Living (Umetnost življenja) predaval in prakticiral tudi v Sloveniji.

Ko pridete na obisk k ajurvedskemu zdravniku, vam najprej na zapestju potipa srčni utrip. Neverjetno veliko podatkov izve na ta način, predvsem pa pacientu določi tip konstitucije, od katerega je odvisno, kakšno hrano lahko je. Zdravnik ugotovi tudi, kateri elementi so v telesu v neravnovesju, in določi terapijo.

“Ajurveda uči, da je naše telo sestavljeno iz petih elementov: etra, zraka, ognja, vode in zemlje. Eden od teh elementov dominira v času našega rojstva, in ta določa našo telesno konstitucijo,” razlaga dr. Raturi. Vsak posameznik ima edinstveno konstitucijo, in zelo pomembno je, da vemo, kakšen tip konstitucije smo. “Preden damo karkoli v usta, bi morali vedeti, če je določena hrana dobra za našo konstitucijo ali ne,” opozarja dr. Raturi in pojasni, da tip konstitucije lahko natančno določi le izkušeni ajurvedski zdravnik.

ALJA TASI

Več v prilogi Sobota v tiskani izdaji Primorskih novic.


Najbolj brano