Slano blato po 10 letih ne počiva

Pred napovedanimi novimi padavinami so razmere na plazovih Slano blato in Stogovce nad Lokavcem vse bolj skrb vzbujajoče. Vsakodnevni ogledi obeh plazov kažejo, da se na obeh pojavljajo novi večji premiki.

LOKAVEC> Med zadnjim deževjem je na območju plazu Slano blato nad Lokavcem po podatkih iz merilnih naprav v treh dneh padlo 66 litrov dežja, to pa je povzročilo večje premike na samem vrhu plazu. Po podatkih Igorja Benka, poveljnika občinskega štaba CZ, se je z drevjem poraslo pobočje premaknilo za več kot meter navzdol.

Zdi se, da se premika cel hrib. “Če se ne bo nič naredilo, bo novi material zasul že zgrajene vodnjake. Ti ne bodo mogli več opravljati svoje naloge, to pa bo povzročilo verižne premike po plazu navzdol,” na osnovi desetletnih izkušenj - obletnica bo konec novembra - s Slanim blatom napoveduje Benko. V tem trenutku bi bilo najbolj nujno zgraditi dostopno gradbiščno cesto do vodnjakov.

Denarja ni

Projektna dokumentacija je že izdelana in je v presoji na komisiji za velike plazove. Zaplete pa se lahko pri sami izvedbi, saj, kot so Benku pred dnevi pojasnili v Ljubljani, denarja ni.

V sanacijo plazu so v desetih letih vložili že skoraj deset milijonov evrov. Za letos načrtovani ukrepi na samem plazu se še niso začeli in kot kaže, se ob proračunskih zadregah verjetno tudi ne bodo. Ajdovci pa trenutno še ne morejo računati na denar iz proračuna za leto 2011, saj se prav konec tega leta izteče veljavnost obstoječega interventnega zakona.

Dogaja se najslabše

Poveljnika občinskega štaba CZ trenutno skrbi tudi dogajanje na plazu Stogovce. “Dogaja se najslabše, kar se lahko. Pojavili so se novi premiki na začetku plazu, tokrat pa navzdol proti strugi potoka Lokavščka ne drsi grušč, ampak glina. Če bo ta zajezila strugo potoka Lokavščka, bo zadaj nastalo jezero. To pa bi bilo lahko nevarno. Zato smo se skupaj z gozdarji že dogovorili za gradnjo gozdne vlake, po kateri bomo do struge prišli s težko mehanizacijo in ob dežju sproti odstranjevali nakopičeni material. Potem ko smo doslej čistili strugo Lokavščka v zgornjem delu plazu, bodo gozdarji jutri začeli sečnjo dreves tudi v strugi v spodnjem delu plazu,” je včeraj pojasnil Benko.

Kot je še dodal, so v zadnjih dneh že določili celotno traso obvozne intervencijske ceste mimo plazu Stogovce in bodo začeli s posekom dreves. Poveljnik si razmere na obeh plazovih ogleda vsak dan, ob dežju je na terenu dvakrat dnevno, razmere na obeh plazovih redno spremlja tudi geolog. ALENKA TRATNIK


Najbolj brano