Na koncertu Vana Morrisona v londonski dvorani Royal Albert Hall

Vana Morrisona sem prvič v živo videl na koncertu The Wall v Berlinu 21. julija 1990. Rogerju Watersu se je pridružil pri Comfortably Numb, pesmi benda Pink Floyd, ki jo je zapel s takšno energijo, da je - vsaj v mojih očeh - zasenčil celo spektakularni finale s simboličnim rušenjem belega zidu. Nastop je imel dvojni učinek: Van se je končno osvobodil strahu pred javnim nastopanjem, jaz pa ga od takrat budno spremljam.

V zgodnjih šestdesetih letih je prišlo do eksplozije rock glasbe kot novega umetniškega izraza. Rock se je, kot subverzivno sporočilo britanske mladine sočasni družbi, zaradi svoje izredne ustvarjalnosti iz pubov in garaž hitro preselil na velikanske stadione in postal simbol upora konzervativnemu establišmentu. Rockovska glasba je postala polje medgeneracijskega konflikta, rockovski koncert pa kraj spopada med glasbo in politiko. Sporočilo je bilo jasno: mladi so zmožni poiskati nove estetske dimenzije, spremeniti družbo in redefinirati ustaljena pravila.

James Joyce v glasbi

Sem nekam lahko umestimo Georgea Ivana Morrisona, petinšestdesetletnega “kavboja iz Belfasta”, ki ima danes večmilijonsko občinstvo. Običajno govorijo o štirih akterjih britanske rock invazije: Beatli, Who, Rolling Stones in Kinks. Nekoliko neupravičeno pozabljajo, da je bil rock konkvistador na ameriških tleh prav on, Van Morrison, s svojim bendom Them.

Brez dvoma je posebnež. In to dobesedno! Ne mara novinarjev, intervjujev, fotografiranja in publicitete. Je človek, ki je zarisal nove horizonte in sheme v svetu glasbe. Duhovno se je sprehodil od Jehovove priče in guruja scientologije pa vse do laične filozofije Jidduja Krišnamurtija! Po svojih koncertih rad zelo hitro zapusti prizorišče in je med stoječimi ovacijami obiskovalcev že kilometre stran. Pravi, da je duhovno popolnoma osvobojen. Njegovi koncerti so nepredvidljivi zaradi enkratne improvizacije skladb, ki jih podaljša, skrajša ali spremeni, odvisno od trenutnega razpoloženja in “posebnih vibracij” v prostoru.

NEVEN KRULJAC

Več o tem preberite v prilogi 7. val petkove tiskane izdaje Primorskih novic.


Najbolj brano