Brivec Cencio in čebula z brado

V tržaško pristanišče je prišlo veliko vložene čebule. Nenavadni tovor je zamikal enega izmed pristaniščnikov. Brivca in točajko iz svojega rajona je prepričal, da skupaj kupijo veliko zalogo. Točajka je priskrbela stekleno vazo, brivec pa se je domislil, kako bi obtežil čebulo. Da ne bi priplavala iz tekočine, jo je pokril z rabljenimi britvicami.

Na torkov popoldan je to anekdoto povedala sivolasa točajka Renata. “Polno dlak in las je bilo,” se je zasmejala. Že od leta 1972 upravlja bar pri Svetem Vidu. V pristni tržaščini je Renata že ob začetku pogovora izrekla značilno misel tega mesta: “No xe più come una volta, xe tuto cambiado.” Ni več, kot je bilo, vse se je spremenilo.

Sveti Vid je tržaški predel, ki leži na griču nad najstarejšim delom mesta. Med redkimi Slovenci, ki tam stanujejo, je zgodovinar Borut Klabian. V torek je pripravljal sredino predavanje študentom Univerze na Primorskem. “Če me v Kopru vprašajo, kje živim, jim rečem v Trstu,” je razložil. “In če hočejo točno vedeti kje, pomislim, koliko v Kopru poznajo Trst. Zato jim rečem med Svetim Justom in nakupovalnim centrom Torri d'Europa.”

Pri Svetem Vidu je v jeseni več barv kot drugod. Burja se med ozkimi uličicami okrepi in z dreves odpihne na pločnik polno rjavih in zlatorumenih listov. Ti se nato vrtinčijo pred raznobarvnimi vilami, ki jih je pri Svetem Vidu veliko. Zgradili so jih, ko je bil Trst glavno avstro-ogrsko pristanišče. Bogate družine z vseh koncev Evrope so se nalašč naselile na tem tržaškem griču. Od tod se je namreč ponujal najboljši pogled na pristanišče, kjer so pristajale njihove ladje.

Z leti pa so razgled deloma prekrili novejši stanovanjski bloki. Število prebivalcev se je povečalo, Sveti Vid pa se je iz griča vil spremenil v mestno četrt z vaško dušo. “Ko sem prevzela ta bar, smo tu naokrog poleg brivca imeli štiri trgovine z zelenjavo, dve mesnici, dve trgovini z mesnicama, dve ribarnici, dva čevljarja, cvetličarno,” je naštela Renata. “Od vsega tega sta ostali ena trgovina z zelenjavo in ena ribarnica. Res ni več, kot je bilo. Koliko zgodb bi vam lahko povedala o brivcu ... Cencio smo mu rekli. Tisto stekleno vazo še hranim doma.”

PETER VERČ

Celotno reportažo iz Svetega Vida lahko preberete v prilogi 7. val petkove tiskane izdaje Primorskih novic.


Najbolj brano