Janša obtožen prejemanja podkupnine

Janez Janša je po poročanju tednika Mladina obtožen v primeru Patria. Policija in tožilstvo sicer nista našla neposrednih dokazov, ki bi povezovali Janšo s podkupninami, a naj bi bilo za to dovolj posrednih dokazov.

Janez Janša: “Gre za gnusno zlorabo tožilske funkcije.” Foto: Katja Gleščič
Janez Janša: “Gre za gnusno zlorabo tožilske funkcije.” Foto: Katja Gleščič

LJUBLJANA> Poleg predsednika SDS Janeza Janše je vrhovno državno tožilstvo za več kaznivih dejanj obtožilo tudi Jožeta Zagožna, Walterja Wolfa, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča. Kot navaja Mladina, so Janša in omenjeni med drugim obtoženi kaznivega dajanja ali sprejemanja daril za nezakonito posredovanje.

Posredni dokazi

Zoper Janšo naj bi preiskovalci našli predvsem posredne dokaze, pri čemer obtožbo utemeljujejo predvsem z delilnikom denarja, ki so ga našli pri uvozniku Patrie Ivanu Črnkoviču.

V njem je po neuradnih podatkih zapisano, da bodo 8,1 milijona provizij v poslu razdelili med lastne stroške, petodstotni profit ter manjše deleže, od katerih bo enega dobila tudi stranka SDS.

Drugi del posrednih dokazov kaže sosledje dogodkov, ki so jih preiskovalci razbrali iz zaplenjenih rokovnikov in računalnikov. Pred izborom je imel Zagožen po izpiskih iz računalnikov 19. julija sestanek z Janšo.

Tri dni kasneje je avstrijski posrednik Hans Wolfgang Riedl pisal na Finsko: “Wolf ima obljubo PM in dr. Z., da bosta podprla samo njih,” pri čemer naj bi PM označevalo Janšo, dr. Z pa Zagožna. Čez dva meseca pa se žena uvoznika Ivana Črnkoviča zahvaljuje Patrii za zastopstvo, a doda, da bodo morali to odločitev uskladiti še s predsednikom vlade, “na čemer trenutno delamo”.

Obtožnica med drugim temelji na 117 elektronskih sporočilih, več SMS-sporočilih, prometu elektronske pošte in podobnem.

Janša darila zanika

Janša obtožnico vidi kot preusmerjanje pozornosti od neuspešnega dela vlade, pripisuje pa jo tudi bližajočim se lokalnim volitvam. O nakupih finskih oklepnikov “nikoli nisem niti odločal, kaj šele da bi poskusil sprejeti darila za nezakonito posredovanje”, je zapisal v odzivu na pisanje Mladine.

Kot navaja Janša, z nikomer, ki naj bi bili skupaj z njim navedeni v obtožnici, nikoli ni ne osebno ne po telefonu govoril o oklepnikih Patria: "Niti jaz niti kdorkoli drug pristojen v SDS ni nikoli zahteval kakršnihkoli nagrad ali daril v zvezi s Patrio in jih še manj prejel. Če je kdorkoli v komunikacijah o nabavi oklepnikov Patria nepooblaščeno uporabljal moje ime ali ime SDS, je to enostavno dokazljiva zloraba.”

Državna tožilka Branka Zobec Hrastar v obtožnici po navedbah Janše ne navaja nobenega dokaza, ki bi obtožbo proti njemu kakorkoli utemeljili. Poleg tega Janša pravi, da obtožnice na naslov stalnega bivališča ni prejel.

Na Finskem 13 osumljenih

Na Finskem bo preiskava zadeve Patria končana septembra, je napovedal glavni finski preiskovalec zadeve Patria Kaj Erik Björkqvist. Pojasnil je, da je v njihovi preiskavi osumljenih 13 finskih državljanov. O obtožnici, ki je bila vložena zoper Janeza Janšo, Björkqvist ni želel govoriti, saj želi najprej slišati uradno potrditev. Björkqvist še pravi, da so Janšo v zadevi zaslišali kot osumljenca. Je pa poudaril, da je šlo za predkazenski postopek.

Sicer pa so finski preiskovalci svoje delo po njegovih besedah že skoraj končali. Opravili bodo še eno zaslišanje in nato zbrali dokumentacijo, ki jo bodo poslali osumljencem. Ti imajo nato še možnost zaprositi za dodatna zaslišanja ali preiskave. Ko bodo kriminalisti dobili še njihove končne izjave, bo predkazenski postopek končan in dokumentacijo bodo predali tožilstvu, je pojasnil Björkqvist in zatrdil, da se bo to zgodilo še v septembru. STA


Najbolj brano