Intereuropa in Luka se branita ideje o logističnem holdingu

Uprava in nadzorni svet Intereurope sta sprejela stališče, da povezovanje Luke, Intereurope in Slovenskih železnic v slovenski logistični holding ni smiselno. “Prikazane sinergije so le spisek želja brez resnih strokovnih argumentov oziroma poglobljene analize,” menijo. Negativno so se do dosedaj predstavljenih gradiv opredelili tudi nadzorniki in uprava Luke.

Bruno Korelič Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Bruno Korelič Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER>“Glede na finančno stanje in zadolženost vseh treh podjetij, združevanje ni smiselno, dokler se ta podjetja ne usposobijo za dobičkonosno poslovanje, ki bo omogočilo servisiranje dolga in kapitalsko ustreznost,” so sklenili Intereuropini nadzorniki, ki jih vodi Bruno Korelič, in uprava, ki jo vodi Ernest Gortan.

Omejevanje konkurence

V Intereuropi niso proti temu, da bi še nadgradili sodelovanje z Luko in SZ: “Vendar ne na škodo omejevanja konkurenčnosti drugih logistov in prevoznikov,” so zapisali.

Menijo, da predviden koncept združitve predstavlja tudi nevarnost za poslovanje Intereurope, njenih poslovnih enot in hčerinskih družb, saj predvideva centralizacijo določenih poslovnih funkcij na nivo holdinga, kar lahko ohromi tržno usmerjenost in fleksibilnost zaposlenih ter odzivnost družbe na zahteve trga, ki je za špeditersko dejavnost zelo pomembna.

Prikazane sinergije, ki naj bi jih prinesel holding, so po njihovem le spisek želja brez resnih strokovnih argumentov oziroma poglobljene analize. Prihodkovna tveganja so velika zaradi resne nevarnosti izgube nevtralnosti. Intereuropa bo zato nadaljevala sanacijo in pridobitev strateškega partnerja.

KG

Več o tem pišemo v sobotni tiskani izdaji Primorskih novic.


Najbolj brano