Velika pričakovanja

V vseh pogledih so pričakovanja velika. Tako pričakovanja svetovne javnosti, ki je prvič zaupala veliko športno prireditev afriškim organizatorjem, kot Slovencev, ki so drugič doslej aktivni udeleženci svetovnega prvenstva v nogometu, kakor tudi vašega poročevalca, ki črne celine še nisem osvojil.

Še posebej na evropskih letališčih se vidi, da je nogometno SP povzročilo pravcato preseljevanje narodov. Kaj vse so spremljevalci nogometa pripravljeni potrpeti, je nazorno pokazalo že deseturno nočno potovanje z letalom, v katerem kot sardina v škatli ne moreš ne počivati, ne delati, ne meditirati. A kljub temu prvi vtis ob stiku z afriškimi tlemi ni bil negativen. Prijetno sonce je obiskovalcem dalo slutiti, da so prišli na najtoplejši kontinent. Da gostijo letošnji najpomembnejši športni dogodek na svetu, so Južnoafričani z raznimi promocijami poskrbeli že prej. Johannesburg je prelepljen z vabili za SP, na avtomobilih pogosto plapolajo domače zastavice, na lokalih in trgovinah visijo zastave držav udeleženk. No, pretežno tistih najbolj popularnih in zaželenih: Brazilije, Španije, Nemčije, Argentine, Portugalske, slovensko smo opazili le enkrat, zato smo se pozornemu lastniku lokala oddolžili in pri njem povečerjali.

Tudi fantje, ki na pločnikih in križiščih ponujajo propagandni material držav udeleženk, v ročni zalogi niso imeli slovenske trobojnice. Prav tovrstni ulični prodajalci so najbolj prepoznavna slika Johannesburga, ki izstopa predvsem s svojo ogromnostjo. Velemesto se kar širi čez okoliške hribe in zajema prostor, ki ga lahko primerjamo z razdaljo od Kopra do Ljubljane.

Vonja po Afriki, o katerem so mi govorili pred odhodom na SP, ni čutiti. Urejenost ulic in mesta ni nič boljša (in niti slabša) kot v predmestjih zahodnoevropskih mest, v katerih živijo “bratranci in tete” južnoafriških prebivalcev.

Tako kot na vseh velikih športnih tekmovanjih se lokalni prebivalci na vsakem koraku trudijo prikazati boljšo plat svoje družbe: prijaznost, ustrežljivost, organizacijo. Južnoafričanom to za zdaj uspeva, čeprav so pred njimi zahtevnejši preizkusi, ko se bo na in ob stadione zgrnilo na desettisoče navijačev z različnimi interesi, razpoloženji in idejami.

#131-des-sp-prvil


Preberite še


Najbolj brano