V Moskvi končno nevihta

Moskvo, ki je že nekaj tednov žrtev visokih temperatur in dima, je ponoči končno osvežila nevihta. Oddih pa ne bo trajal dolgo - že danes naj bi temperature znova presegle 30 stopinj Celzija. Po Rusiji se medtem še naprej širijo požari, danes so jih našteli več kot 600.

Dež je Rusom prinesel malo oddiha Foto: Reuters
Dež je Rusom prinesel malo oddiha Foto: Reuters

MOSKVA> V državi trenutno divja 611 požarov, v četrtek jih je bilo 545, so povedale ruske oblasti. Na srečo pa se je za več kot 15.000 hektarov zmanjšala površina, na kateri divjajo ognjeni zublji, kar je po mnenju vodje ruskega kriznega centra dober znak. Požari naj bi sedaj zajemali okoli 80.000 hektarjev površin.

Greenpeace še vedno svari pred jedrsko nesrečo

Okoljevarstvena organizacija Greenpeace še vedno opozarja, da bi lahko gozdni požari povzročili uničujoče jedrske nesreče. Plameni, vročina in dim bi namreč lahko uničili visokonapetostne povezave ali generatorje, zaradi česar se reaktorji v jedrskih elektrarnah ne bi več zadostno ohlajali, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Ogenj še vedno ogroža tudi pomemben ruski jedrski center v Sarovu kakih 500 kilometrov vzhodno od Moskve. Požar, ki divja v bližnjem naravnem rezervatu, se je namreč razširil, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo rusko ministrstvo za izredne razmere. Koliko je požar oddaljen od jedrskih objektov, pa niso sporočili.

Končno nekaj dežja

Prebivalci ruske prestolnice so končno lahko malo lažje zadihali, saj se je nad mestom razbesnela nevihta. Včeraj je bilo tako v Moskvi sveže, prav tako pa v zraku ni bilo dima, čeprav je bil vonj po zažganem še vedno prisoten. Svežina naj bi bila sicer le kratkotrajna, saj se bo po napovedih vremenoslovcev živo srebro v ruski prestolnici znova povzpelo nad 30 stopinj Celzija.

STA


Najbolj brano