Podražitve kruha na obzorju

Peki napovedujejo, da bodo kmalu dvignili cene kruha in peciva. K temu jih silijo ne le višje cene pšenice na svetovnih trgih, pač pa tudi višje trošarine in stroški dela, pravijo. Medtem največji slovenski trgovci zagotavljajo, da jih dobavitelji o morebitnih podražitvah še niso obvestili. Višjih cen torej vsaj še nekaj tednov ne bo.

Peke je zelo prizadelo vsesplošno povišanje stroškov proizvodnje Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Peke je zelo prizadelo vsesplošno povišanje stroškov proizvodnje Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA> V največjih slovenskih trgovcih - Mercatorju, Sparu in Tušu - so za STA v minulem tednu poudarili, da napovedi podražitev še niso prejeli. "O podražitvah nismo prejeli še nobene informacije," je povedala vodja marketinga Spar Slovenija Janja Štular. Tudi iz Tuša in Mercatorja so sporočili, da od dobaviteljev niso prejeli nobenih napovedi o podražitvah kruha. V največjem slovenskem trgovcu so dodali še, da tudi sami kruha ne bodo dražili.

Peki se podražitvi ne bodo mogli izogniti

Na drugi strani so peki bolj zgovorni in poudarjajo, da so podražitve v kratkem neizogibne. V Žitu so za STA izpostavili, da se je cena pšenice na svetovnih borzah v zadnjem mesecu in pol zvišala za 75 odstotkov. Končna cena bo verjetno znana v naslednjih tednih, pravijo, in takrat bodo tudi sprejeli končno odločitev o korekciji cen kruha. A pričakujejo, da se končna cena pšenice ne bo bistveno spremenila in bo ostala na ravni trenutne cene, ki presega vrednost 200 evrov na tono.

Napovedujejo približno 10-odstotno povišanje

"Ker je slovenska pekarska panoga vpeta v mednarodni trg, ima trenutno dogajanje na mednarodni borzi pšenice neposredni vpliv tudi na celotno našo dejavnost," pravijo v Žitu. V družbi sicer predvidevajo, da se bodo kot posledica zvišanja cen pšenice morale cene pekarskih izdelkov temu prilagoditi s povišanjem za približno 10 odstotkov. "To glede na povprečno porabo kruha v Sloveniji pomeni, da bo povprečen slovenski potrošnik po morebitni spremembi cen mesečno za nakup kruha namenil približno en evro več kot do sedaj," še izpostavljajo.

Razlog podražitev v naraščajočih stroških

"V tem času so se podražili stroški dela, komunalnih storitev, goriva ter električne energije, zato se v Žitu ob takšni rasti cen pšenice najverjetneje ne bomo mogli izogniti cenovnim prilagoditvam," pojasnjujejo. Podobne razloge za morebitno podražitev so navedli tudi v Pekarni Pečjak, katero je zelo prizadela podražitev električne energije, trošarine pa se bodo še močno zvišale. "Letos je država močno dvignila tudi minimalno plačo, kar vodi v splošen dvig plač in s tem povečanje stroškov dela. Pri nas strošek dela predstavlja več kot 30 odstotkov vseh odhodkov," je poudaril Silvo Pečjak.

Za različne slovenske medije so sicer v preteklem tednu tudi v Mlinotestu, Mlinopeku in Pekarni Blatnik razkrili, da razmišljajo o dvigu cen kruha. Za koliko, še molčijo, vsi pa naj bi odločitve predvidoma sprejeli v prihodnjih tednih.

STA


Najbolj brano