Pri davku na nepremičnine bodo imele občine proste roke

Osnutek zakona o davku na nepremičnine je prinesel predvsem strah, da bodo lastniki prepuščeni samovoljni županov pri določanju višine davčnih stopenj. A poleg tega bodejo v oči tudi nekatera druga določila.

Obdavčene bodo vse nepremičnine, višina davka pa bo odvisna od njihove vrednosti, ki jo bo do jeseni lastnikom nepremičnin sporočila geodetska uprava  Foto: Jana Krebelj
Obdavčene bodo vse nepremičnine, višina davka pa bo odvisna od njihove vrednosti, ki jo bo do jeseni lastnikom nepremičnin sporočila geodetska uprava  Foto: Jana Krebelj

PRIMORSKA> Tako, denimo, bivalna površina ne bi bila izvzeta iz obdavčitve, država pa - kljub stalnemu poudarjanju, da je treba skrbeti za okolje - ne napoveduje nobenih olajšav za energetsko vlaganje v objekte.

Davek na nepremičnine, ki ga bodo začeli državljani plačevati za leto 2011, bo v celoti prihodek občin. Te bodo imele, razen prvo leto, ko bo davčno stopnjo določila država, pravico same določati višino davka. In pri tem ne bodo omejene navzgor.

Mestne in vaške cene

Zaradi različne vrednosti in atraktivnosti lokacij, občani tudi znotraj iste občine za podobne nepremičnine ne bodo plačevali enakih zneskov. Če vzamemo za primer tipično hišo, kot so jo opredelili na geodetski upravi (zgrajena med leti 1975 in 1984 in velika 150 kvadratnih metrov s 600 kvadratnimi metri pripadajočega zemljišča), nas bi ta v Postojni stala 160.000 evrov, v vaseh okoli Postojne pa 80.000 evrov. Letni davek bi tako v Postojni znašal 102 evra, v okolici pa 51 evrov.

Enaka primerjava za Koper in njegovo zaledje pove, da bi bil davek v mestu in pri morju 157 evrov, v, denimo, Sv. Antonu, kjer naj bi podobna hiša stala 200.000 evrov, pa 90 evrov.

Na primeru Bovca znaša razlika med mestom, kjer tipična hiša stane 140.000 evrov, in podeželjem, kjer naj bi bila 90.000 evrov, približno 20 evrov. V mestu bi bil davek 52, na podeželju pa 33 evrov.

V Ilirski Bistrici imajo lastniki tipičnih hiš 80.000 evrov vredno premoženje, za katero naj bi plačevali 93 evrov davka. Enake hiše tistih občanov, ki živijo v Brkinih, pa naj bi bile vredne 60.000 evrov. Tako bi bile prvo leto obdavčitve obdavčene s 70 evri na leto.

Navedeni podatki o vrednosti nepremičnin v različnih občinah so le okvirni, natančne bo vsak lastnik za svoje nepremičnine izvedel jeseni, ko mu bo geodetska uprava na dom poslala izračun.

JANA KEBELJ

Več o nepremičninah in davkih nanje preberite v četrtkovi tiskani izdaji Primorskih novic.


Najbolj brano