Ustica in Bologna (1980 - 2010) - brezobziren posmeh resnici in pravičnosti

Tudi povprečno razgledan slehernik, ki ga zdaj v manjši, drugič v večji meri priteguje silovito razburkano (politično) dogajanje v sodobni Italiji, se marsikdaj ne more znebiti občutka, da je dežela na Apeninskem polotoku v prenekaterem pogledu na moč podobna svetopisemski hiši, sezidani - namesto na trdni skali - v gibkem, izmuzljivem, ugrezajočem se, goltajočem pesku.

In v tem pesku že desetletja nezadržno ponikajo premnoge turobne in brezdanje umazane skrivnosti italijanskega esteblišmenta, katerih brezkompromisna in le goli resnici zavezana razkritja bi menda utegnila hudo ogroziti vsakršno, še zdaleč ne le politično, “ravnovesje” in “stabilnost”. (Koliko je v resnici v vsej povojni Italiji ravnovesja in stabilnosti, je kajpak že čisto drug diskurz.)

S pogrezanjem v pesek sta tesno povezani tudi nesrečni “epizodi”, ki sta pred 30 leti dodobra (a očitno zaman) pretresli ne le italijansko, temveč tudi svetovno javnost nasploh. Toda tudi ti “epizodi” se navzlic številnim ponovnim revizijam že revidiranih sodnih procesov in krčevitemu prizadevanju redkih poštenih preiskovalcev zdita (varno) arhivirani. Zapečateni, odloženi v slepo ulico.

Ustica, 27. junij 1980

Prva zadeva se sila preprosto imenuje Ustica. V petek, 27. junija 1980, je nekaj minut po 20. uri (z dvema urama zamude) z letališča pri Bologni vzletelo potniško letalo družbe Itavia z 81 potniki in člani posadke. Namenjeno je bilo na letališče Punta Raisi pri Palermu. Pilot se je po radijski zvezi kontrolorju v Rimu zadnjič oglasil 58 minut po vzletu - takrat je letalo letelo nad Tirenskim morjem: “Vse v redu, na Siciliji bomo pristali malo po 21. uri.” A letalo je kmalu zatem izginilo z radarskih zaslonov. Na palermskem letališču se je tesnoba začela zgoščati v paniko. Vzleteli so helikopterji in izvidniška letala. V bližini otoka Ustica, od Palerma ga loči malo manj kot 70 kilometrov, so iskalci naslednje jutro na gladini morja, katerega globina tam presega 3000 metrov, uzrli drobne razbitine letala in ostanke razmrcvarjenih človeških trupel.

TOMO VIDIC

Več o italijanskih skrivnostih in za njimi skritem terorizmu, preverite v prilogi 7. val petkove tiskane izdaje Primorskih novic.


Najbolj brano