Slovenske oddaje na Rai ne bodo ugasnile

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš je danes za STA zagotovil, da s prehodom na digitalni sistem oddajanja televizijske oddaje italijanske državne radiotelevizije Rai v slovenskem jeziku ne bodo ugasnile. Kot je zatrdil, bodo zamejci v Italiji lahko spremljali slovenske oddaje v okviru tretje mreže Rai.

LJUBLJANA> Kot so sporočili iz urada Boštjana Žekša, je minister že opravil več pogovorov v zvezi z omenjeno problematiko, na katero je minuli konec tedna opozoril Primorski dnevnik, češ da naj bi oddaje v slovenskem jeziku na Rai lahko ugasnile, saj med kanali, ki jih namerava družba Rai obdržati v Furlaniji - Julijski krajini (FJK), ni tistega, preko katerega se trenutno oddajajo programi v slovenščini.

Žekš se je v zvezi s problematiko pogovarjal s pristojnimi tako na RTV Slovenija kot na Rai, po dosedanjih zagotovilih pa bo po prehodu na digitalni sistem vidljivost slovenskih programov možna v okviru tretje mreže Rai, so še sporočili z Žekšovega urada. Pri tem so še izpostavili pričakovanje, da bo italijanska stran zagotovila nemoteno spremljanje televizijskih programov Rai v slovenskem jeziku. Na to bo Žekš opozoril tudi med načrtovanim obiskom v Rimu jeseni, sicer pa na vprašanje vidljivosti televizijskih programov v zamejstvu, predvsem v Videmski pokrajini, kjer to ni mogoče, vseskozi opozarja pri vseh stikih z italijanskimi predstavniki, so še povedali.

Oddaje v slovenskem jeziku so namreč vidne le na Tržaškem in Goriškem, ne pa na območju pokrajine Videm, kjer tudi živi slovenska narodna skupnost.

Prehod iz analogne v digitalno tehniko oddajanja televizijskega signala naj bi izvedli do novembra letos.

STA


Najbolj brano