Mar Slovenija nima več narodnega parka?

Vojko Bernard je predsednik mednarodne organizacije za zaščito okolja in narave Alpe Adria Green. “Najprej je bilo Gorenjsko ekološko združenje,” pravi Bernard, “potem smo se povezali s primorsko stranjo, nato naredili še en korak v povezavah z Italijo, Hrvaško, Srbijo, Bosno in Hercegovino, zdaj se širimo tudi v Avstrijo.” Pred kratkim so dobili status nevladne organizacije v javnem interesu.

“Zakaj sem postal naravovarstvenik? Rodil sem se na Jesenicah, ki so eno od najbolj onesnaženih mest v Sloveniji,” razlaga Bernard. “Zrasel sem z onesnaženo vodo in z miselnostjo ljudi, da je industrija napredek. Tudi to sem zavračal.”

Ljudje pa so zelo kratkovidni, ko gre za njihove interese. Žrtev njihove kratkovidnosti in pohlepa pa je narava. Vojko Bernard in organizacija Alpe Adria Green (AAG) sta v zadnjih nekaj letih največ energije vložila v oblikovanje takšnega zakona o Triglavskem narodnem parku (TNP), ki bi ta slovenski naravni biser ohranil čim bolj nedotaknjen, v njem pa dovoljeval samo tiste človekove dejavnosti, ki bi bile v sozvočju z neokrnjeno naravo in s kulturno tradicijo.

Državni zbor je novi zakon o TNP sprejel 18. junija, veljati pa je začel sredi julija. Za AAG je ta zakon slab, zelo slab, saj v osnovi ogroža obstoj Triglavskega narodnega parka.

ROBERT ŠKRLJ

Pogovor z Vojkom Bernardom preberite v prilogi 7. val petkove tiskane izdaje Primorskih novic.


Najbolj brano