V Zagrebu ob ponedeljkih ne bodo jedli mesa

Zagreb se je pridružil mestom kot so Sao Paolo, Tel Aviv, Cape Town in druga, ki že sodelujejo v kampanji Zeleni ponedeljek. V njej prebivalce mest spodbujajo, da se ob ponedeljkih odpovejo uživanju mesa.

Vegetarijanska prehrana nima ugodnih učinkov samo na  zdravje posameznika, ampak je prijazna tudi do omejenih  naravnih virov in podnebja Foto: /
Vegetarijanska prehrana nima ugodnih učinkov samo na zdravje posameznika, ampak je prijazna tudi do omejenih naravnih virov in podnebja Foto: /

ZAGREB> Pokrovitelj kampanje je zagrebški župan Milan Bandić, pri njej pa sodeluje tudi društvo Prijatelji živali. V kampanji izpostavljajo pet razlogov, zakaj se je enkrat na teden pametno odreči mesu: tak način prehrane zmanjša možnost za srčna in rakava obolenja in za diabetes tipa 2, izogibanje mesu pa preprečuje tudi debelost in pripomore k daljšemu življenju. Štirim najbolj pogostim boleznim, ki peljejo v smrt - raku, možganski kapi, srčnim boleznim in diabetesu, se lahko v precejšnji meri ognemo, če namesto mesa uživamo sadje, zelenjavo in žitarice.

Z vegetarijanstvom nad podnebne spremembe

Poleg ugodnih učinkov za zdravje posameznika pa odpoved mesu poskrbi tudi za širše naravno-družbene razmere. Mesna industrija namreč proizvede kar petino vseh plinov, ki pospešujejo segrevanje ozračja. Industrijska pridelava mesa povzroča tudi prekomerno izkoriščanje tal, vode in zraka, odgovorna pa je še za krčenje gozdov in širjenje puščav. Vodilni strokovnjak za klimatske spremembe, predsednik mednarodne skupine za klimatske spremembe Združenih narodov Rajendra Pachauri je izjavil, da bi morali prav vsi preiti na Zeleni ponedeljek, če želimo planet obvarovati pred globalnim segrevanjem.

90 odstotkov Hrvatov uživa premalo sadja in zelenjave

Po podatkih organizatorjev zagrebškega Zelenega ponedeljka kar 90 odstotkov Hrvatov uživa manj sadja in zelenjave od dnevnega priporočila, zato želijo državljane spodbuditi, da s počasnimi spremembami storijo nekaj zase in za svoje okolje.

Zagreb se je s kampanjo pridružil svetovnemu gibanju, ki ga med drugim podpirajo tudi zvezdniki kot Gwyneth Paltrow, sir Paul McCartney, Moby, Bryan Adams in drugi.


Najbolj brano