Moskva v oblaku dima

Moskvo je zajel najhujši vročinski val v zadnjih desetletjih. Okoli prestolnice je izbruhnilo že 60 požarov, nekaj sto ljudi pa se je tudi utopilo, ko so se poskušali ohladiti v vodi.

Moskva te dni ni privlačna za obiskovalce Foto: Sergei Karpukhin
Moskva te dni ni privlačna za obiskovalce Foto: Sergei Karpukhin

MOSKVA>Moskovčani se te dni ne zbujajo v lepa jutra. Njihovo mesto je prekrito z gostim oblakom smoga, ki so ga povzročili gozdni požari in gorenje šote v okolici prestolnice. Požari so izbruhnili zaradi najhujšega vročinskega vala v zadnjih desetletjih.

Vrhovi stolpnic so zaradi goste megle komaj vidni. Oblasti so za gašenje požarov poslale tudi letala z vodo, ki so na območje požarov v zadnjih 24 urah zlila že 550 ton vode. Gasilci se borijo z okoli 60 požari, ki so se razvneli na okoli 59 hektarjih, so sporočili z ministrstva za izredne razmere.

Rusko prestolnico in večji del države na območju med Baltskim morjem in Tihim oceanom je prizadel najhujši vročinski val v zadnjih desetletjih. V Moskvi se živo srebro že več dni zadržuje na 35 stopinjah, s čimer se približuje rekordni temperaturi, ki so jo doslej namerili v ruski prestolnici - leta 1920 je živo srebro poskočilo na kar 36,8 stopinje Celzija.

Zaradi vročinskega vala je umrlo tudi več sto ljudi, ki so se zaradi pijanosti ali uporabe slabo opremljenih kopališč utopili ob poskusih, da bi se ohladili v vodi. Samo ta konec tedna se je tako utopilo 65 ljudi. STA


Najbolj brano