Leonardov načrt idealnega mesta

Leonardo da Vinci je narisal načrt za mesto, ki bi s palačami in vrtovi predstavljalo novo francosko prestolnico. Mesto so že začeli graditi, a so dela iz neznanih razlogov ustavili.

Malo je manjkalo, da bi turisti danes namesto Pariza občudovali francosko prestolnico, kakor si jo je zamislil Leonardo da Vinci Foto: Peter Maraž
Malo je manjkalo, da bi turisti danes namesto Pariza občudovali francosko prestolnico, kakor si jo je zamislil Leonardo da Vinci Foto: Peter Maraž

ORLEANS>Mesto so gradili v osrednji francoski regiji ob rekli Sauldre, Leonardo pa ga je zasnoval za francoskega kralja Franca I. Poleg palač in vrtov, ki bi se raztezali ob reki, je da Vinci načrtoval tudi hleve, v katerih je predvidel avtomatično krmljenje in čiščenje živali.

Leonardo je higieni nasploh posvetil veliko skrb, saj se je tako želel izogniti raznim epidemijam. Izjemno pomembno vlogo so imele v načrtu tudi vodne poti - veliki arhitekt, slikar in kipar je namreč načrtoval mrežo kanalov in več vodnih mlinov. Originalne načrte mesta si je do januarja prihodnje leto možno ogledati v francoskem mestecu Romorantin-Lanthenay.

Po besedah kustosa razstave Pascala Brioista, sicer profesorja na Inštitutu za renesančne študije v mestu Tours, ideja za razstavo izhaja iz knjige Kraljeva palača v Romorantinu, ki jo je napisal Carlo Pedretti, eden vodilnih strokovnjakov za Leonarda da Vincija. Knjiga je Brioista spodbudila, da se je lotil vznemirljivega raziskovanja, ki je kmalu obrodilo sadove: "Odkritje virov v mestnem arhivu, ki pričajo o tem projektu, je bilo veliko presenečenje. Romorantin kot francoska prestolnica ni bila zgolj ideja, šlo je načrt, za njegovo realizacijo so že bili postavljeni temelji."

A nova prestolnica nikoli ni bila dokončana. Ugibanja o resničnem vzroku, zakaj načrt ni bil uresničen, so različna. Nekateri za to krivijo epidemijo bolezni, spet drugi trdijo, da je zmanjkalo sredstev, saj se je Franc I. istega leta začel posvečati drugem velikem projektu, gradu Chambord. Brioist pa meni, da je bilo načrte nemogoče realizirati brez njihovega avtorja: "Najverjetnejši razlog, zakaj projekt nikoli ni bil realiziran, je preprosto ta, da je bil Leonardo edini, ki je bil sposoben koordinirati tako obsežen projekt."

Brioist je sicer odkril, da so v času, ko je Leonardo živel v mestu, že začeli uresničevati njegov projekt. Leonardo je med letoma 1517 in 1519, ki je tudi letnica njegove smrti, ustvaril vrsto načrtov in risb za kraljevo palačo. Arhivski dokumenti pričajo, da je bilo za palačo predvideno 400 kvadratnih metrov veliko zemljišče ob reki Sauldre, arheološke raziskave pa so na tem območju razkrile ostanke temeljev iz začetne faze gradnje.

Leonardo da Vinci je v Francijo prišel leta 1516, ko je bil star že 64 let. Takoj ob prihodu je postal prvi slikar in arhitekt francoskega kralja Franca I. STA


Najbolj brano