Jedrska elektrarna v FJK?

“Italijanska vlada in dežela Furlanija-Julijska krajina pripravljata teren za gradnjo nuklearke v deželi,” je prepričan Dario Predonzan iz okoljske organizacije WWF FJK. Tako sklepa iz nedavnih nastopov vodilnih politikov z vrha države in FJK.

TRST >“Nihče si sicer še ne drzne govoriti o možnih lokacijah novih jedrskih elektrarn v Italiji, vendar sta nuklearkam naklonjeni tako vlada v Rimu kot deželna vlada FJK,” pravi Dario Predonzan, ki se v organizaciji WWF FJK ukvarja z vprašanji energetike in prometa. Če bo italijanska vlada vztrajala, ni mogoče izključiti, da ne bi jedrske elektrarne postavili v FJK, še dodaja: “Navsezadnje vodstvo te dežele - za razliko od nekaterih drugih dežel, ki se upirajo gradnji nukleark na svojem ozemlju - nikoli ni nasprotovalo tej možnost. Če bi šlo, pa bi predsednik FJK Renzo Tondo nuklearko vseeno raje videl čim dlje od domačega dvorišča.”

Zgolj trik za lažje prepričevanje ljudi? Predsednik FJK Renzo Tondo in italijanski zunanji minister Franco Frattini sta se nedavno udeležila posveta združenja industrialcev v Vidmu. Tondo je menil, da mora Italija pri slovenski vladi vztrajati in doseči, da naj bi pri morebitni gradnji drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem (Nek 2) sodelovala italijanska energetska družba Enel. S tem naj bi se “izognili gradnji nuklearke v FJK,” je ocenil Tondo, saj bi si Italija s to investicijo zagotovila tudi odkup električne energije. SR

Več v ponedeljkovi tiskani izdaji Primorskih novic.


Najbolj brano