Elektro Primorska še nič o vračanjih

Medtem ko so v Elektru Gorenjska in v Elektru Ljubljana priznali, da so neupravičeno zaračunali predrago elektriko in napovedali, da bodo razliko vrnili, v Elektru Primorska še molčijo. Odgovore so nam obljubili za prihodnji teden, ko se vrnejo z dopustov.

Elektro Primorska si je v Kopru lepo obnovila stavbo, odločitve, ali bo vrnila odjemalcem denar za preveč zaračunano elektriko, pa še ni sprejela Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Elektro Primorska si je v Kopru lepo obnovila stavbo, odločitve, ali bo vrnila odjemalcem denar za preveč zaračunano elektriko, pa še ni sprejela Foto: Tomaž Primožič/Fpa

SLOVENIJA> Medtem pa je Društvo za povračilo preplačane električne energije včeraj vsem petim slovenskih elektrodistributerjem predalo 10.000 zahtevkov za povračilo stroškov preplačane elektrike, ki so jo podjetja usklajeno podražila januarja 2008.

Društvo zahteva izplačilo celotnih zneskov preplačane elektrike in ne pristaja na povračila iz poračuna.

Teden dni časa

Društvo pričakuje, da bodo elektrodistributerji v osmih dneh sporočili, kako bodo ravnali, društvo pa bo v skladu z njihovim odgovorom nadaljevalo akcijo, je v Ljubljani pojasnil predsednik društva Rado Pezdir.

Če bodo podjetja sporočila, da bodo zahtevke poravnala, tožb ne bodo začeli vlagati takoj, temveč bodo skušali v čim krajšem času skleniti poravnavo za vsakega posameznika in za vsak posamezen znesek v celoti skupaj z zamudnimi obrestmi do sklenitve poravnave. “Zahtevali bomo celoten znesek s pripadajočimi obrestmi in ne bomo popuščali v zahtevku,” je zagotovil odvetnik Franci Matoz, ki zastopa društvo.

Če bodo elektrodistributerji pristali na poravnavo, bodo morali plačilo izvršiti v osmih dneh od sklenitve poravnave. Če pa bodo zahtevke zavrnili ali nanje ne bodo odgovorili, bo Matoz takoj po koncu sodnih počitnicah 15. avgusta na sodišča vložil 10.000 tožb. Društvo je doslej sicer zbralo že 20.000 pooblastil.

Vprašanja Elektru Primorska: > Boste v Elektru Primorska sledili potezi Elektra Gorenjska, ki je napovedalo, da bo odjemalcem vrnilo preveč plačane zneske elektrike? > Imate v ta namen rezerviran denar? Koliko? > Boste denar vračali vsem samodejno, ali bodo odjemalci morali poslati posebne zahtevke? > Koliko zahtevkov odjemalcev ste dobili doslej?

Pezdir: pozdravljamo razpad kartela

Pezdir je komentiral tudi odločitev dveh elektro podjetij, da bosta odjemalcem vrnili razliko za preplačano elektriko. “Z veseljem pozdravljamo razpad kartela in javno priznanje, vendar bomo hkrati nadaljevali z zbiranjem pooblastil in oblikovanjem zahtevkov ravno zaradi tega, da pritisk ostane,” je dejal Pezdir.

Elektro Ljubljana: vrnili bomo vsi

Andrej Ribič, predsednik uprave Elektra Ljubljana, je včeraj povedal, da o vračanju preplačane energije razmišlja vseh pet elektro podjetij. “Elektrodistribucijska podjetja se zavedamo obveznosti vračanja preplačane energije in bomo to storili skladno z zakonodajo in s postopki, ki so pri nas v navadi, ne pa zaradi žarometov željnih, populističnih in samopromocijskih posameznikov ali odvetniških hiš,” je pripomnil. Preplačila elektrike naj bi vrnili v nekaj mesecih.

Elektro Primorska, Elektro Maribor, Elektro Ljubljana, Elektro Gorenjska in Elektro Celje so s 1. januarjem 2008 dvignili cene električne energije za šest odstotkov. Urad za varstvo konkurence je avgusta 2008 ugotovil, da so pri tem delovali usklajeno, to pa je junija lani potrdilo tudi vrhovno sodišče. Gospodinjstva in drugi uporabniki naj bi bili po ocenah skupaj oškodovani za 15,7 milijona evrov, od tega posamezna gospodinjstva od 30 do 300 evrov. KG, STA


Najbolj brano