Aplavz za predstavo Čakalnica v SNG

V SNG Nova Gorica so v torek zvečer odigrali predstavo Čakalnica, v kateri svoje zgodbe pripovedujejo invalidi. S predanim nastopom, v katerem ni manjkalo ironičnega humorja s poanto, so si zaslužili dolg aplavz občinstva.

Nastopajoči v predstavi odstirajo pogled in nastavljajo ogledalo
Nastopajoči v predstavi odstirajo pogled in nastavljajo ogledalo  

NOVA GORICA> Nabito polna dvorana SNG Nova Gorica je pokazala, da je projekt Oder za vse doživel velik odmev. Upravičeno. Namen projekta je z usposabljanji dati priložnost invalidom, da aktivno sodelujejo v gledaliških dejavnostih. Nove veščine in znanja je skupina oseb z različnimi vrstami invalidnosti - Matjaž Volk, Darjo Vogrič, Sonja Jež, Anja Arčon, Slavko Trebše, Irena Mihelj, Luka Campolunghi, Darjo Ščuka, Vladan Vukajlović, Katarina Vrtačič, Špela Čargo, Marina Skok in Aleksander Grum, ki je tudi idejni vodja projekta - pod vodstvom igralcev SNG Gorazda Jakominija in Blaža Valiča ter plesalke in koreografinje Tanje Skok strnila v predstavo Čakalnica.

Nastopajoči so pripovedovali svoje zgodbe, v katerih so odstirali lasten pogled nase in na druge, na družbo, na predsodke in/ali nevednost ... V čakalnici, ki naj bi bila zavod za zaposlovanje, a se pokaže, da to ni, se med seboj spoznavajo, odkrivajo in razkrivajo. Brez malodušnega tarnanja ali odvečnega praznega moraliziranja, prej nasprotno - zgodbo in scensko dogajanje pletejo na humoren način, tako v dialogih kot z mimiko. Posebno pa s koncem, ko se pokaže, da so pravzaprav nevede čakali na avdicijo za snemanje reklam za fiktiven produkt. In v njih, za veliki finale strnejo vso hudomušno (samo)ironijo. Humor, vsekakor, ki pa ni samemu sebi namen, pač pa razkriva pravo bistvo: koliko se ljudje pravzaprav potrudimo razumeti drugega, imamo sploh empatijo, ali z besedami Blaža Valiča: Se sploh vidimo, slišimo? Ekipa je ob koncu približno 40-minutne predstave doživela spontan, močan in dolg aplavz. Občinstvo je dojelo in sprejelo. Morda pa bo to le dovoljšnja spodbuda (prav to je glavni cilj ustvarjalcev), da se bodo tudi druge kulturne ustanove in društva postopoma bolj odprla invalidom in bolj ovrednotila njihov ustvarjalni potencial.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano