Roza oktober z brezplačno limfno drenažo

Limfterapevtka Maja Cerkvenik, članica Slovenskega strokovnega združenja za limfedem in članica Europa Donne Slovenije, je letos že četrtič posvetila oktobrsko soboto ženskam, ki so prebolele raka na dojki. Dogodek je imel dobrodelno noto, saj je izvajala brezplačne terapije manualne limfne drenaže po dr. Voddru.

Maja Cerkvenik je letos že četrtič dobrodelno izvajala limfne 
drenaže ženskam, ki so prebolele raka na dojki. Foto: arhiv Maje Cerkvenik
Maja Cerkvenik je letos že četrtič dobrodelno izvajala limfne drenaže ženskam, ki so prebolele raka na dojki. Foto: arhiv Maje Cerkvenik

SEŽANA Z odstranitvijo pazdušnih bezgavk pri operaciji dojke pride običajno do motenj odtekanja limfe iz zgornje okončine. Tako nastopi otekanje in s tem limfedem, ki predstavlja kronično stanje telesa. Pri nekaterih bolnicah se lahko še nekaj let po operaciji pojavi otekanje roke, ki ga zdravijo z ročno limfno drenažo po metodi dr. Voddra iz Avstrije. Tehniko izvajajo limfterapevti s certifikatom šole, med katerimi je tudi Maja Cerkvenik. “To je nežna manualna tehnika, s pomočjo katere pospešimo odtok limfne tekočine, kjer zaostaja,” pojasnjuje Cerkvenikova, sicer diplomirana inženirka ortotike in protetike, maserka klasične masaže.

Do sedaj je v sklopu Roza oktobra (meseca osveščanja o raku dojk) izvajala terapije v Ilirski Bistrici in v Divači, letos pa v Sežani, v salonu Špela in Kristina.

Tako Cerkvenikova kot udeleženke limfne drenaže so bile vesele tudi obiska dr. Tanje Španić, predsednice Združenja Europa Donna Slovenija. UJ


Najbolj brano