Na ogled tudi kitajski servisi

V Knjižnici Makse Samsa je do 12. maja na ogled razstava VAZ Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji.

Poleg razstave VAZ so v  bistriški knjižnici na ogled tudi različni 
predmeti, povezani z  vzhodnoazijsko kulturo.
Poleg razstave VAZ so v bistriški knjižnici na ogled tudi različni predmeti, povezani z vzhodnoazijsko kulturo. 

ILIRSKA BISTRICA > Potujoča razstava VAZ je nastala v okviru istoimenskega triletnega raziskovalnega projekta Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Znanstvenoraziskovalnega središča Koper in Slovenskega etnografskega muzeja, ki prvič na nacionalni ravni povezuje vse vzhodnoazijsko gradivo, ki se nahaja v različnih slovenskih muzejih in institucijah. Pri projektu sodelujejo tudi Pokrajinski muzej Celje, Narodni muzej Slovenije in Pomorski muzej Sergej Mašera Piran.

Na otvoritvi razstave je Klara Hrvatin, doktorica humanističnih znanosti univerze v Osaki, članica projekta VAZ, predstavila dosedanje aktivnosti, cilje projekta ter sodelovanje pri zbiranju vzhodnoazijskih predmetov in ustnih virov na območju Ilirske Bistrice, ki je nastalo z nadobudnimi članicami študijskega programa Kultura Japonske Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Ilirska Bistrica.

Poleg razstave VAZ na šestih panojih, ki so opremljeni s QR kodami za podrobnejše informacije, so v vitrinah časopisne čitalnice v bistriški knjižnici na ogled tudi različni predmeti (krožniki, čajni in kavni servisi). Vsak predmet oziroma servis predstavlja tudi svojo zgodbo, ki je prav tako pomembna kot sam predmet.

Na prireditvi so obiskovalci prisluhnili besedam nekaterih sodelujočih raziskovalcev projekta VAZ in pa osebni zgodbi članice študijskega krožka Kultura Japonske Društva UTŽO Ilirska Bistrica, Mariji Gaberšnik, ki je razložila, kako je dobila v last kavni servis iz Japonske, ki datira v prvo polovico 20. stoletja. Posebna gostja dogodka je bila japonska glasbenica in umetnica Nagisa Moritoki Škof, ki je večer obarvala s svojim petjem in z glasbo instrumenta sanshin.kš


Najbolj brano