Mlinskih kamnov ne zakriva več robida

Domačini so v nedeljo očistili robidovje in gozdno podrast, ki sta prekrivala ruševine starega mlina ob reki Reki pri Famljah. Obudili pa so tudi spomine na čas, ko so se v mlinu še vrtela mlinska kolesa.

Ko so pridne roke odstranile robido in podrast, so se pokazala tudi 
mlinska kolesa.  Foto: Samanta Coraci
Ko so pridne roke odstranile robido in podrast, so se pokazala tudi mlinska kolesa.  Foto: Samanta Coraci

FAMLJE > Šmanelčev ali Peptou mlin je do leta 1962 z mlinskimi kamni mlel ajdo in pšenico, ki so jo prinašali iz mnogih vasi, od Senožeč do Famelj in Gorič. Do danes so od mlina ostale samo ruševine, prekrite z robido in gozdno podrastjo. V nedeljo pa so domačini vzeli v roke škarje, žage in drugo orodje in izpod robide so se prikazali ostanki mlina. “Zdaj lahko pohodnikom, ki se odpravijo po tej planinski poti od Famelj proti Škocjanskemu parku, pokažemo, kako je bil videti ta mlin,” je o namenu akcije povedala Mirjam Frankovič Franetič, predsednica društva Urbanščica. “Zadovoljni smo, ker smo naredili veliko stvar za nas, družbo, naše za potomce in za lastnika mlina Alberta Žnidaršiča,” je še dodala.

Poleg tega je ob Reki mlelo še veliko mlinov. “Peptou mlin je bil od Škocjana gorvodno šesti po vrsti; v Lazu pod Matavunom sta bila dva, poleg Ukna je bil eden še malo višje, nekaj metrov pred jamo, a se je v 60. letih porušil. Naprej ob reki je stal še Stermolinov mlin v Dolu, še dva mlina sta bila pod gradom Školj,” pravi Darja Kranjc.

Akcijo so popestrili s petjem ljudskih pesmi z učiteljico ljudskega petja Katarino Šetinc ter s pripovedovanjem zgodb iz časa, ko je mlin še deloval. Starejši so se spominjali otroških dni, ko so se pri mlinu igrali, še raje pa lovili ribe in rake. Spomnili so se tudi zvoka mlinskih kamnov in mlinarja, ki je, bel od moke, prihajal iz mlina v vas.


Najbolj brano