Gimnazijcem Zlati kabel

Postojnski gimnazijci so za mednarodno sodelovanje prejeli nagrado Zlati kabel za projekt Together in Europe (Skupaj v Evropi), v okviru katerega so raziskovali tematiko migrantov znotraj šole in v lokalnem okolju.

Ožja skupina dijakov, ki je ves čas sodelovala v projektu, že 
načrtuje potovanje v Nemčijo, kjer bodo spoznali sovrstnike 
na partnerski šoli.   Foto: arhiv Šolskega centra Postojna
Ožja skupina dijakov, ki je ves čas sodelovala v projektu, že načrtuje potovanje v Nemčijo, kjer bodo spoznali sovrstnike na partnerski šoli.  Foto: arhiv Šolskega centra Postojna

POSTOJNA > Nagrado Zlati kabel ministrstvo za izobraževanje ter Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) podeljujeta za kakovostno delo na področju mednarodnih sodelovalnih projektov v okviru akcije eTwinning (skupnost evropskih šol). V starostni kategoriji 16 do 19 let so jo prejeli postojnski gimnazijci, ki so za drugi tuji jezik izbrali nemščino. Pod vodstvom profesorice Lidije Mlakar so pripravili intervjuje, odkrivali ključne razloge za migracije dijakov, ki se izobražujejo pri nas, ter bolečino, strah in nujo po begu v tuj prostor, kjer jih stigme še vedno preganjajo. “Z veliko mero empatije so pristopili k oblikovanju video gradiva in ob tem spoštovali kulturno raznolikost, norme in ovire, s katerimi se srečujejo migranti,” so povedali na ŠC Postojna.

Posneto so ubesedili v slovenskem in s podnapisi v nemškem jeziku, digitalno različico pa v angleščini. Pri delu so sodelovali z dijaki iz Turčije in Nemčije. Skupaj z mentorji so bili nagrajeni z evropskim znakom kakovosti, med 5000 projekti na ravni Evropske unije so prejeli denarno nagrado akcije Move2Learn in na nacionalni ravni Zlati kabel. Denarna nagrada bo dijakom in profesorici septembra omogočila potovanje v Nemčijo, kjer bodo spoznali sovrstnike in migrante na partnerski šoli.


Najbolj brano