Vojko Volk o dogodkih v Bazovici: “Ne more imeti vsak svojih dejstev”

Na nedeljsko slovesnost v Bazovici oziroma na izrečene besede se je odzval tudi generalni konzul Slovenije v Trstu Vojko Volk.

Vojko Volk Foto: Primorski dnevnik
Vojko Volk Foto: Primorski dnevnik

Letošnji govori so znova odprli razprave o tragični zgodovini naših krajev. Nekateri so od Slovenije zahtevali opravičilo za fojbe. Kako ste te govore videli vi?

“Spoštljiv odnos do vseh žrtev vojn in povojnih pobojev je civilizacijsko dejanje, na katerem Slovenci in Italijani gradimo spravo, zaupanje in boljšo prihodnost. Na tragično zgodovino fojb v Sloveniji gledamo tako, kot je opisana v znamenitem skupnem zgodovinskem poročilu slovenskih in italijanskih zgodovinarjev iz leta 2000. O čemer so se uskladili vrhunski zgodovinarji, politika težko ugovarja.

Kar bi lahko postalo moteče je, da se žrtve fojb izvzame iz konteksta posledic druge svetovne vojne. Reči, da fojbe niso povezane s fašizmom in agresijo Italije na ozemlje Slovenije je podobno, kot če bi rekli, da atomska bomba na Hirošimo nima zveze z japonsko agresijo na ZDA. Seveda ima lahko o tem vsak svoje mnenje, ne more pa imeti vsak svojih dejstev. In dejstvo je, da so bile v drugi svetovni vojni sile osi agresor, Slovenci pa smo bili žrtve. Poskuse izenačevanja agresorjev in žrtev pa zavračamo tako mi kot vsi tisti, ki so bili v drugi svetovni vojni na strani zmagovitih zavezniških sil, tudi Italija, ki ji to mesto po jeseni 1943 priborijo italijanski partizani. V kontekstu teh dejstev je lahko vsakomur jasno, kdo je lahko komu dolžan opravičilo.”

Marsikomu se zdi, da se po tolikih prizadevanjih iz prejšnjih let, da bi počastili vse žrtve (na čelu s koncertom treh predsednikov v Trstu), ob takih priložnostih vračamo v čase napetosti in razdorov.

“Sam ne mislim tako in sem prepričan, da se je spravni koncert treh predsednikov globoko vtisnil v spomin vseh, ki jim je svetla prihodnost naših krajev pomembnejša od njihove tragične preteklosti. Nasprotovanj med nami je vse manj, resnih razdorov ne vidim. Res pa je, da še vedno prihaja do politizacije zgodovine. Beppe Grillo je nekoč dejal, da bi bilo treba politikom z zakonom prepovedati ukvarjanje z zgodovino. Ima pa vsak pravico na svoj način, dostojanstveno in do zgodovinskih dejstev korektno počastiti spomin na svoje mrtve. Mislim celo, da je čas, da bi skupaj počastili spomin na vse mrtve druge svetovne vojne in povojnih pobojev v teh krajih, podobno, kot skupaj že skrbimo za spomin na mrtve iz prve svetovne vojne. Nam Slovencem je svet spomin na bazoviške junake, upornike zoper fašizem, njihov spomenik pa je le streljaj od bazoviške fojbe. Če bomo znali izbrati primerno priložnost, bomo lahko šli skupaj in se poklonili tako pred spomenikom bazoviškim junakom kot mrtvim iz bazoviške fojbe. S tem bi položili skupen kamen na tragično zgodovino naših krajev. Bil bi že čas, ker narodi, ki se preveč ukvarjajo z zgodovino, zamujajo prihodnost.”

Predsednik Evropskega parlamenta Tajani je govor zaključil z vzklikom “Viva l'Istria italiana! Viva la Dalmazia italiana!” Je to združljivo z evropskim duhom, katerega najvišji izraz je ravno ta institucija?

“Albert Einstein, ki je moral pred nacizmom pobegniti v Ameriko, je nekoč izjavil, da je lažje streti atome kot predsodke. In čeprav je ogromno predsodkov med Slovenci in Italijani izginilo, jih bo nekaj očitno še vztrajalo. Če na izjavo predsednika Evropskega parlamenta gledam brez predsodkov, jo razumem tako, da sta Istra in Dalmacija še vedno “tudi italijanski”, tako po svoji zgodovini, tradiciji in kulturi in še posebej po ljudeh, ki pripadajo italijanski manjšini. Podobno rečem tudi sam, ko zatrdim, da je Trst “tudi slovenski”, ker je to preprosto res. A je pomembno tudi, da je Trst evropski in da s svojo obnovljeno vitalnostjo in mednacionalno strpnostjo vse bolj prispeva k skupni rasti ljudi in gospodarstev z obeh strani meje.”


Najbolj brano