V službo v Ljubljano gre 50 zaposlenih banke Intese Sanpaolo

Dan D, ko se bo del uslužbencev banke Intesa Sanpaolo vozil v službo v Ljubljano, se približuje. To naj bi se zgodilo do začetka aprila, pravijo v banki. V Ljubljano bodo premestili približno 50 zaposlenih namesto 80, kot so sprva predvidevali. Za zdaj se bodo vozili s službenimi vozili, a zamisli, da bi se čez čas v Ljubljano vozili z vlakom, v banki niso opustili.

Del zaposlenih, ki zdaj še dela v Kopru, aprila čaka služba v 
Ljubljani.   Foto: Zdravko Primožič/FPA
Del zaposlenih, ki zdaj še dela v Kopru, aprila čaka služba v Ljubljani.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Priprave na odprtje poslovnega središča Intese Sanpaolo Bank v poslovni stavbi Rotonda v Ljubljani - nova poslovalnica na tej lokaciji že deluje - so v sklepni fazi. Neuradno naj bi nekateri začeli delati v Ljubljani že prihodnji teden, drugi pa z aprilom. V banki računajo, da bodo zaposleni zasedli prostore do začetka aprila.

Do konca leta banka načrtuje v Rotondi približno 120 delovnih mest. Igor Radovič, predstavnik Intese Sanpaolo bank, ki skrbi tudi za stike z javnostmi, pravi, da bo od začetka aprila delovna mesta v Ljubljani za Bežigradom zasedlo približno 50 zaposlenih, ki trenutno delujejo v Kopru, ter nekateri sodelavci iz trenutnih lokacij v Ljubljani. Kasneje se jim bodo pridružili še na novo zaposleni sodelavci.

V prihodnosti en dan delo od doma

V banki želijo v prihodnosti urediti možnost za delo od doma na ravni vseh zaposlenih. Ukrep še pripravljajo, saj preverjajo tako zakonske zahteve kot varnostne omejitve. Vsem, ki se bodo dnevno vozili v Ljubljano, pa bodo - tako je vodstvu banke predlagal sindikat - omogočili, da enkrat tedensko opravljajo svoje naloge na sedežu v centralni stavbi v Kopru. Dan bodo izbrali v dogovoru z nadrejenimi in delovnimi procesi. Sindikat je že pred časom delodajalcu predlagal večjo fleksibilnost urnika za zaposlene, za tiste, ki delajo s strankami, pa odmor za interno delo. Vodstvo banke je predlogu prisluhnilo in z januarjem uvedlo spremembe. Večina zaposlenih je z njimi zadovoljna.

Na vprašanje, ali je kdo zavrnil ponudbo za premestitev in ali so koga s tem v zvezi odpustili, Radovič odgovarja: “Nihče v tem procesu ni bil odpuščen, prav tako ta proces ne ustvarja presežkov delovnih mest.”

Tudi predsednica sindikata v koprski banki Nada Zavrtanik je zadovoljna, da zaradi selitve v Ljubljano nihče ni dobil odpovedi.

50

zaposlenih, ki zdaj dela v Kopru, bo z aprilom imelo službo v Ljubljani

V Ljubljano jih gre manj, kot so sprva predvidevali

Se bo pa v Ljubljano vozilo nekoliko manj zaposlenih; sprva so jih predvidevali približno 80, a zdaj se je izkazalo, da jih bo 30 manj.

“V procesu priprave na premik v Ljubljano smo na novo ovrednotili potrebe in ugotovili, da bo nekaj delovnih mest, prvotno načrtovanih v Ljubljani, vendarle ostalo v Kopru,” še pojasnjuje Radovič. Poleg tega so nekateri zaposleni dobili priložnost za delo na drugih organizacijskih in vsebinskih področjih, skladno z njihovimi kompetencami in sposobnostmi ter potrebami v banki.

Nekateri sicer ugibajo, da se je število zaposlenih, ki so bili predvideni za delo v Ljubljani, zmanjšalo tudi zato, ker so si poiskali drugo službo in so sami dali odpoved.

V banki zaradi varstva osebnih podatkov posameznikov ne razkrivajo, ali so zaposlenim, ki se bodo vozili v Ljubljano in imajo nove pogodbe, zvišali plače oziroma jim ponudili druge ugodnosti.

Za zdaj s službenimi vozili, morda kdaj z vlakom

Zaposlenim bo na razpolago souporaba službenih vozil, nekateri pa bodo službena vozila lahko koristili tudi za osebno rabo. A možnosti prevoza z vlakom niso opustili. “Prizadevali si bomo tudi za uporabo javnega prevoza, predvidoma z vlakom,” pravi Radovič.

Čas vožnje se jim zdaj, ko se bodo vozili v avtomobilih, ne bo štel v delovni čas, saj med vožnjo ne morejo delati. To bi bilo možno v primeru nekaterih oblik javnega prevoza, denimo z vlakom. So pa za vozače prilagodili delovni čas; v službo bodo lahko prišli med 7. in 9. uro.


Najbolj brano