Študent je naredil svojo jadrnico iz sanj

“Pri prvi jadrnici, ki je bila precej manjša, mi je pomagal oče. Ko sem jo prerasel, pa sem se nove lotil po svojih načrtih. Vedno sem sanjal o leseni barki,” pravi Dan Poljšak, ki je v soboto v portoroški marini splovil svojo dvojambornico, imenovano Cassiopeia. Manjkajo še jadra, ki pa jih bo namestil do avgusta, ko se s punco odpravlja na pot do Lošinja.

Splovitev unikatne lesene dvojambornice Cassiopeie.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Splovitev unikatne lesene dvojambornice Cassiopeie.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

PORTOROŽ > “Skoraj vse je že nared, le še za nekaj malenkosti moram poskrbeti,” je dan pred splovitvijo svoje dvojambornice Cassiopeie dejal njen graditelj Dan Poljšak.Za izdelavo je potreboval skoraj pet let. Enaindvajsetletni študent lesarstva, ki je kot dijak obiskoval portoroško pomorsko šolo, je zanesenjak in zaljubljen v morje. Rodil se je, seveda, v jadralski družini. Pri njegovem projektu, v katerega je vložil približno sedem tisoč ur dela, mu vsi družinski člani stojijo ob strani: mati mu je pomagala pri pridobivanju sponzorskega denarja, oče pri izdelavi barke, sestro pa je izbral za botro svoje nove stvaritve.

Cassiopeio je poimenoval po jadrnici iz knjige, ki jo je nekoč prebral, sicer pa je to ime ozvezdja severne nebesne poloble. Dolga je 7,5 metra in sodi v družino škunerjev, jadrnic z dvema jamborjema. “Prvotna ideja je bila izdelati baltimorski kliper, vojaško ladjo, ki so jo uporabljali med ameriško osamosvojitveno vojno v 19. stoletju. Pozneje sem načrte nekoliko prilagodil,” pojasni. Kot izpostavi, njegovo delo vpliva tudi na slovensko pomorsko kulturo in ohranitev dediščine izdelovanja lesenih bark. “Les sem kot material uporabil zato, ker ima dušo,” pravi. Izdelave jadrnice se je lotil pri rosnih 16 letih in na pomoč so mu priskočili tudi v srednji pomorski šoli. “V skladu z dogovorom bodo Cassiopeio uporabljali tudi kot šolsko jadrnico,” napove. Med svojimi pomočniki posebej omeni zdaj že pokojnega mojstra gradnje lesenih bark Ivico Krpetiča. Po oceni je imel z gradnjo približno 30.000 evrov stroškov, od tega je približno polovico pridobil od sponzorjev in donatorjev.

Dan Poljšak je doma v Škofji Loki, odslej pa mu bo njegova jadrnica služila tudi kot prenočišče, ko bo prišel v Portorož. Privezano jo ima v portoroški marini, kjer so mu prav tako prišli naproti s ceno. “Delo ni končano, saj moram namestiti še jadra in nekatere druge stvari,” pravi. Cassiopeio bo zares preizkusil avgusta, ko se bo s svojim dekletom podal do otoka Lošinja. Pri tem ga bodo spremljali tudi drugi domači, saj imajo “pri hiši” še eno jadrnico. Kakšni pa so njegovi načrti za naprej? “Obpluti si želim Grčijo in Italijo,” razkriva mladi kapetan.


Najbolj brano