Rekord: v treh dnevih dve izdaji glasila MOK

Koprski župan Boris Popovič se je odločil s svojimi dosežki in z obsežnim volilnim programom seznaniti tudi Pirančane, Izolane in Ankarančane. Ti so namreč minule dni v svoje nabiralnike prejeli izvod koprskega občinskega glasila MOK, kar se mnogim zdi nerazumljivo in nepotrebno, Koprčanom pa predvsem potratno.

Čeprav so v torek izdali zajetno 96-stransko glasilo MOK, so le dva 
dni kasneje natisnili še njegovo posebno izdajo.
Čeprav so v torek izdali zajetno 96-stransko glasilo MOK, so le dva dni kasneje natisnili še njegovo posebno izdajo.  

KOPER >Koprsko glasilo MOK nastaja pod okriljem občinskega podjetja Multimedijski center Vizija in ga financirajo iz občinskega proračuna. Za izdajo zadnje številke glasila so za oblikovanje, redakcijo in tisk porabili 34.623 evrov, dodatnih 8000 evrov pa so jih za distribucijo odšteli Pošti Slovenije. Skupaj torej nekaj čez 42.000 evrov.

Če vemo, da je v koprski občini 42.000 volilnih upravičencev, je torej vsak polnoletni občan za izdajo in distribucijo glasila prispeval en evro iz davkoplačevalske blagajne. Ker pa so s tokratnim izvodom glasila “razveselili” še bralce v drugih občinah, kar je še posebej sporno, lahko ugotovimo, da je od prejšnjega zneska približno pol evra izpuhtelo prav zaradi te odločitve.

96 strani ima zadnja številka glasila MOK, 237 fotografij je objavljenih, 52 fotografij je posvečenih Borisu Popoviču,

Distribucijski skok čez občinske meje

V kolofonu glasila piše, da so ga natisnili v 23.000 izvodih, a je v resnici naklada zaradi razpošiljanja tudi na naslove v ostalih istrskih občinah narasla na 38.000 izvodov. Naj ob tem dodamo, da ima vsaka od prej omenjenih občin svoje glasilo. Izolane v nabiralnikih pričaka Bobnič, Pirančane Solni cvet, Ankarančane pa Amfora.

Zakaj so se v koprski občini odločili, da o svojih infrastrukturnih dosežkih in volilnih obljubah župana Borisa Popoviča, ki se poteguje za peti mandat, obvestijo tudi sosednje občine? Distribucijski skok čez občinske meje utemeljujejo s podatkom, da so v tokratni številki predstavili projekte regijskega pomena, katerih učinki bodo po njihovem prepričanju pomembno sooblikovali razvoj in življenje celotne Obalno-kraške regije.

Za glasila več kot 100.000 evrov

V zadnjih treh mesecih je občinsko podjetje Multimedijski center Vizija izdalo štiri glasila MOK. Skupaj so za tri številke porabili 84.000 evrov. Če k temu prištejemo še stroške za pripravo in distribucijo posebne izdaje, ki so jo v Koprčani v nabiralnike prejeli včeraj, je znesek presegel 100.000 evrov.

“Istrske občine zadnja leta veliko delajo na sodelovanju na različnih področjih, še zlasti pa na področju turizma, plod katerega so tudi številni projekti, ki so predstavljeni v KP MOK in jih bomo v prihodnjih letih še razvijali in dopolnjevali,” pojasnjujejo.

Opozorila o zlorabi občinskega glasila

Čeprav se izdajatelji glasila sklicujejo na “sinergične učinke” in moč sodelovanja, pa ne gre prezreti opozoril drugih koprskih županskih kandidatov, ki menijo, da župan Popovič občinsko glasilo zlorablja za svojo volilno kampanjo, medtem ko njegovi tekmeci sploh niso dobili možnosti za predstavitev. “Zdi se nam problematično, da je glasilo MOK, ki bi moralo biti namenjeno vsem občanom in občankam, politično ugrabljeno s strani zgolj enega političnega predstavnika, saj mi nismo imeli možnosti, da bi v njem predstavili svoje vsebine in dosežke. Neokusno je, da se drugim političnim strankam ponuja zgolj plačljiv časopisni prostor,” v imenu Levice pravi Maja Tašner Vatovec.

Vsak polnoletni Koprčan je za izvode posebne številke MOK, ki so jih brali v sosednjih občinah, prispeval 50 centov.

Prelistavanje glasila nazorno razkrije, da v njem dobršen del namenjajo poročanju o načrtih, ki jih namerava uresničiti, če bo ponovno izvoljen na položaj prvega v mestu. Prostor za predstavitev programskih izhodišč sta sicer dobila dva kandidata njegovih dveh strank v piranski in ankaranski občini, Darij Novinec in Zoran Pavič.


Najbolj brano