FOTO: Krajani so bili na plimo tokrat dobro pripravljeni

“Danes ni bila potrebna niti ena intervencija,” je povedal vodja Civilne zaščite Piran Egon Štibilj. Krajani so bili po njegovih besedah odlično pripravljeni na današnje visoko plimovanje, na katerega je tako v Piranu kot v Izoli zjutraj opozorila sirena. Tudi iz Izole danes prihajajo spodbudnejše informacije. Morje je sicer poplavilo niže ležeče dele obale, a so protipoplavni ukrepi zaščitili stanovanja, lokale in drugo premoženje.

Poplavljanje v Piranu je nekaterim prineslo nekaj preglavic, 
drugim razlog za veselje. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Poplavljanje v Piranu je nekaterim prineslo nekaj preglavic, drugim razlog za veselje. Foto: Tomaž Primožič/FPA

ISTRA > V Piranu so krajanom razdelili 2500 zaščitnih vreč s peskom in še 700 samonapihljivih. Plimovanje morja je bilo tudi tokrat izjemno visoko, a vendarle nekoliko nižje kot torek zvečer in sredo dopoldan. Po oceni Egona Štibilja je bila gladina vode tokrat približno 20 centimetrov nižja. Opozoril pa je, da bi ponoči utegnili poplavljati že tako polni vodotoki v zaledju Pirana. Zaščitne vreče so na voljo v Strunjanu in Sečovljah.

Tartinijev trg je bil kljub temu tudi tokrat pod vodo, kar je skupina mladostnikov izkoristila za razposajeno čofotanje.

Čofotanje na Tartinijevem trgu

Ob naslednji polni luni bi utegnilo znova poplavljati

Štibilj opozarja, da bi se obsežno poplavljanje zaradi visokega plimovanja utegnilo ponoviti 12. decembra, ko bo znova polna luna. Krajane že zdaj poziva, naj si pravočasno priskrbijo ustrezno zaščito. 30. novembra bodo zato v sodelovanju z gasilci pred občinsko stavbo pripravili predstavitev protipoplavnih zaščitnih sredstev iz različnih materialov, bodisi kovinskih bodisi lesenih, s pomočjo je moč učinkovito zaščititi vhodna vrata pred vdorom vode.

Še najmanj je danes poplavljalo v Kopru, kjer je morje prestopilo bregove le na pomolu ob pristaniški kapitaniji in ob Ukmarjevem trgu, močno je narasla tudi Badaševica, čez semedelsko promenado pa se morje tokrat ni prelilo.

V Izoli za 1,8 milijona evrov škode

Morje je danes v Izoli poplavilo del Sončnega nabrežja in Velikega trga oziroma mandrača. Protipoplavne pregrade in vreče peska so preprečile, da bi voda dosegla Manziolijev trg, Ljubljansko ulico in druge dele starega mestnega jedra. “Tudi zato, ker je plimovanje danes bilo izrazito nižje kot v torek zvečer in ponoči,” je pojasnil Denis Udovič, namestnik poveljnika tamkajšnje civilne zaščite. Dodal je, da so te dni razdelili približno 700 vreč peska, samo danes kakih 70.

Opozoril je, da bi morje utegnilo znova poplavljati že drevi okrog 22. ure. “Ne sicer v tolikšni meri kot v torek zvečer. Bolj tako kot v sredo dopoldne,” je napovedal Udovič. Ob tem je okrcal prebivalce poplavno ogroženega dela mesta, ki se v torek niso dovolj dobro pripravili na poplavljanje morja: “Napoved visokega plimovanja je bila znana že nekaj dni prej, izdanih je bilo veliko opozoril. Najprej mora vsak posameznik poskrbeti za to, da zaščiti svoje imetje, nato dodatno pomagamo še mi.” Res pa je, je ugotavljal, da marsikdo morda ni pričakoval, da bo tako hudo.

Po besedah Martine Miklavčič Šumanski, na izolski občini zadolžene za komuniciranje z javnostmi, so poplave v Izoli povzročile za približno 1,8 milijona evrov škode. “Občina Izola je, tako kot so ali bodo tudi ostale tri istrske občine, prijavila škodo na Upravo RS za zaščito in reševanje. Če bo po prvih ocenah škoda presegla 0,3 promila državnega proračuna, bo Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje izdala sklep o pričetku ocenjevanja škode na stvareh. V tem primeru bo občina pozvala vse, ki menijo, da so utrpeli škodo zaradi poplave, da v določenem roku škodo prijavijo,” je dodala.


Najbolj brano