Občina Ankaran: ukrepi in obvestila

Tudi Občina Ankaran poziva svoje občanke in občane k doslednemu spoštovanju vladnih ukrepov za zajezitev širjenja epidemije covid-19, pri čemer je tudi sama v okviru Kriznega štaba Občine Ankaran sprejela dodatne ukrepe za preprečevanje širitve novega koronavirusa.

V ankaranski občini za zdaj ni potrjenega primera okužbe s 
covid-19. Foto: Alenka Penjak
V ankaranski občini za zdaj ni potrjenega primera okužbe s covid-19. Foto: Alenka Penjak

ANKARAN > V ankaranski občini je organiziran klicni center (051-288-197), ki deluje za naročanje dostave najnujnejših živil in zdravil starejšim osebam, ki nimajo druge možnosti, za informacije v zvezi z nujnim varstvom otrok ter za informacije v zvezi z nujnimi službami in drugimi pomembnimi storitvami, ki jih potrebujejo občani.

Tri skupine prostovoljcev

Pripravljena je skupina prostovoljcev, ki so na voljo za pomoč starejšim in drugim pomoči potrebnim. Trenutne potrebe po oskrbi starejših občanov s kosili pokrivajo preko Obalnega doma za upokojence. Druga skupina prostovoljcev je na voljo za varstvo otrok na domu, do katerega so upravičeni otroci staršev, ki opravljajo delo, povezano z zagotavljanjem nujnih služb. Tretjo skupino prostovoljcev tvorijo terenski aktivisti za podporo Civilni zaščiti.

Zaprt dostop do igrišč in igral

Omejen je dostop do vseh javnih otroških igralnih površin, športnih objektov v občini, vključno z območjem turističnega kompleksa Adria Ankaran in Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli rtič. Parkiranje na javnih parkiriščih je do nadaljnjega brezplačno. Izdan je občinski odlok o prepovedi kurjenja v naravi, ki velja do preklica. Vzpostavljeno je redno dnevno obveščanje z izvajalci javnih služb oskrbe s pitno vodo, odvajanjem komunalnih odpadnih voda in ravnanja s komunalnimi odpadki.

Nadzor na meji in razkuževanje

Med drugim v Občini Ankaran izvajajo redne nadzore nad upoštevanjem prepovedi prehajanja meje na mejnem prehodu Lazaret ter razkužujejo javne površine in urbano opremo.

Občane dodatno obveščajo o vseh ukrepih preko izredne izdaje občinskega glasila, ki so ga naslovili Varujmo zdravje.

Spremenjen urnik lekarne in banke

Od sobote, 21. marca, velja spremenjen urnik lekarne Ankaran. Odprta je od ponedeljka do petka od 9. ure do 15.30, ob sobotah je zaprta. Dežurstvo izvaja Lekarna Koper; med tednom od 19. do 22. ure, ob sobotah od 13. do 22. ure in ob nedeljah od 8. do 22. ure.

Spremenjen je tudi urnik poslovanja ankaranske enote Banca Intesa Sanpaolo; odprta je od 8.30 do 13. ure.

Psihosocialna pomoč

Za vse, ki bi jo potrebovali, je psihosocialna pomoč na voljo od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro na telefonski številki 070/550-704 ali 05/66-21-830 ali prek e-naslova iz@ozara.org.

Občinska uprava: stanje je pod nadzorom

V občinski upravi ocenjujejo, da je stanje pod nadzorom. “Prebivalstvo podpira prizadevanja za zajezitev epidemije ter večinoma spoštuje podane usmeritve. Ocenjujemo, da so občani dobro obveščeni. Klicev za nudenje pomoči in dodatnih pojasnil je malo,” so sporočili iz občinske uprave. V ankaranski občini za zdaj ni potrjenega primera okužbe s covid-19.


Najbolj brano