Koprska Intesa Sanpaolo se seli v Ljubljano

Iz Banke Intesa Sanpaolo so sporočili, da svoj sedež in vodstvo selijo v Ljubljano. Tja bo iz Kopra odšlo tudi približno 80 zaposlenih. Tako je informacija, o kateri smo poročali nedavno, postala uradna. Banka sicer načrtuje postati vodilna v državi pri ponudbi digitalnih bančnih rešitev. Zadnja odločitev banke pa sproža različne odzive v okolju.

Intesa Sanpaolo bank se med vsemi  bankami v Sloveniji ponaša  z 
najvišjo bonitetno oceno.
Intesa Sanpaolo bank se med vsemi bankami v Sloveniji ponaša z najvišjo bonitetno oceno. 

KOPER > “Banka se je odločila za nov konkretni korak, da svoje poslovne in vodstvene zmogljivosti preusmeri v ustanovitev novega poslovnega sedeža v Ljubljani. V novih poslovnih prostorih v prestolnici bo tako približno 80 ljudi sestavljalo okrepljen poslovni tim,” so zapisali v sporočilu Banke Intesa Sanpaolo, nekdanje Banke Koper. Informacij, da bi se kaj spremenilo za preostale od 752 zaposlenih (nekaj manj kot polovica jih je v Kopru) pa za zdaj ni.

V načrtu preobrazbe njihovega delovanja - ki je del širšega poslovnega načrta skupine 2018-2021 - je, da banka postane vodilna pri ponudbi najsodobnejših digitalnih bančnih rešitev, v smeri preprostega bančnega poslovanja. V banki so tudi napovedali, da bodo v prihodnjih treh letih vložili sedem milijonov evrov za njihovo delovanje na slovenskem trgu.

Intesa Sanpaolo Bank, nekdanja Banka Koper, ki je bila ustanovljena leta 1955, je danes na ravni Slovenije šesta največja komercialna banka z vidika kreditov in peta z vidika depozitov. Banka, ki ponuja univerzalni nabor storitev, posluje prek 52 poslovalnic po državi. Ponaša se z najvišjo bonitetno oceno med slovenskimi bankami in si je sloves utrdila kot tehnološko napredna predvsem na področju kartičnega plačevanja in spletnega ter mobilnega bančništva. Skupina Intesa Sanpaolo pa je ena od vodilnih bančnih skupin v evro območju in vodilna v Italiji. Skupina ima 12 milijonov strank, in sicer prek svoje mreže približno 4.700 poslovalnic, s tržnim deležem okrog 18 odstotkov tako na področju kreditov kot tudi depozitov. Prisotna je tudi v srednji in vzhodni Evropi, na Bližnjem Vzhodu in v severni Afriki.

Jozef Kausich: “Spremembe so nujne”

“Vse spremembe so nujne, da izboljšamo svojo prisotnost na nacionalni ravni in oblikujemo nov storitveni in operativni model, ki bo še povečal zadovoljstvo strank. Kot uprava banke trdno verjamemo, da lahko napovedane spremembe privedejo do prvih vidnih rezultatov že v enem letu,” meni Jozef Kausich, predsednik uprave Banke Intesa Sanpaolo, ki je šesta največja komercialna banka v Sloveniji z vidika kreditov in peta z vidika depozitov. Med vsemi bankami v Sloveniji pa se ponaša z najvišjo bonitetno oceno.

“Če hoče banka rasti in se razvijati, je logično in utemeljeno, da v večji meri išče priložnosti in se seli v Ljubljano. Razumljivo, znotraj Obalno-kraške regije, kjer ima ta banka izjemno visok tržni delež, pa potenciala za rast tako rekoč ni več, ” pravi predsednik Primorske gospodarske zbornice Ivan Majcen. “Zdaj se bo 80 zaposlenih vozilo v Ljubljano, a tudi bodočim novim zaposlenim banka verjetno ne bo več ponujala službe v Kopru, ampak v prestolnici. A če se ne bi osredotočili na digitalno bančništvo in se preselili v prestolnico, bi ostali regionalna banka in bi kot takšna gotovo stagnirala. Izbire tako pravzaprav nima,” razmišlja.

Ni informacij o odpuščanju

V koprski območni službi zavoda za zaposlovanje so potrdili, da so se ta teden srečali s predstavniki banke Intesa Sanpaolo. “Povedali so nam, da vidijo več poslovnih priložnosti v Ljubljani, zato naj bi nekateri zaposleni delo opravljali v Ljubljani,” so povedali. Dodali so še, da so jim predstavniki banke zagotovili, da bodo spoštovali določila zakona o delovnih razmerjih, ki določajo, da vožnja v eno smer ne sme trajati več kot 1,5 ure z javnim prevozom. Glede odpuščanja delavcev pa na zavodu niso prejeli nobenih informacij.

V sindikatu bančništva so kritični

Predsednik sindikata bančništva Slovenije Tomaž Boltin razume odločitev banke za selitev v Ljubljano. “Seveda, posel za banke se dogaja v Ljubljani. Toda prav v luči prehoda na digitalno bančništvo se sprašujem, ali je smiselno, da banka zdaj 80 uslužbencev pošilja v službo v Ljubljano.”

V Banki sicer niso odgovorili na naša vprašanja, kako se bodo zaposleni vozili v Ljubljano, po naših informacijah pa naj bi zanje organizirali avtobusni prevoz. Po Boltinovem prepričanju bi bilo za te zaposlene sprejemljivejše, če bi jim banka ponudila možnost, da se v Ljubljano vozijo z osebnimi avtomobili, pri čemer bi jim povrnili potne stroške. “Pogrešam večjo modrost banke, zlasti v odnosu do zaposlenih. Dela veliko napak, saj slabo komunicira z mediji in tudi zaposlenih ne seznanja v zadostni meri. Tako nastaja prostor za nepreverjene govorice,” je kritičen.

70 odstotkov trga ima Banka Intesa Sanpaolo v Obalno-kraški regiji


Najbolj brano