Drsanje v Ankaranu, festival in kotalkanje v Grandu

Medtem ko delavci v Ankaranu pripravljajo prireditveni šotor, v katerem bo tudi tradicionalno drsališče, letos ledene površine v portoroškem Grandu ne bo. Odločitvi piranske občine je botrovala energetska draginja, vendar zato decembra nekdanje skladišče soli ne bo prazno. V njem bo Festival Grando z gledališkimi predstavami, koncerti in znanimi DJ-ji, kot je Valentino Kanzyani ter tudi kotalkališče.

V Ankaranu te dni raste šotor, pod katerim bo tudi drsališče - obiskovalcem bo na voljo do januarja.  Foto: Alenka Penjak
V Ankaranu te dni raste šotor, pod katerim bo tudi drsališče - obiskovalcem bo na voljo do januarja.  Foto: Alenka Penjak

PORTOROŽ, ANKARAN > Festival December v Ankaranu se bo pričel naslednji petek, 2. decembra, ob 18. uri, s svečanim prižigom lučk, nastopom otrok Osnovne šole in vrtca Ankaran ter koncertom Slavka Ivančića s skupino. V prireditvenem šotoru se bo skozi december zvrstila široka paleta dogodkov - koncerti, gledališke predstave za otroke in odrasle, delavnice za otroke, pevski večer za vse generacije, obisk Dedka Mraza, dogodek Šola se predstavi, vrtec se predstavi, pohod z lučkami, predbožični koncert in silvestrovanje.

Drsališče do januarja

Ankaransko drsališče se bo prav tako odprlo 2. decembra ter bo ljubiteljem ledene ploskve na voljo do 8. januarja. Od ponedeljka do četrtka bo odprto med 15. in 22. uro, ob petkih med 15. in 2. uro, ob sobotah med 10. in 2. uro, ob nedeljah pa med 10. in 22. uro. V času počitnic bo veljal nedeljski urnik. Najem drsališča, velikega 300 kvadratnih metrov, bo občino stal 19.900 evrov (brez DDV).

Prižig lučk

V soboto bodo praznične lučke prižgali v Kopru, prihodnji petek pa v Ankaranu, Piranu in Portorožu. Izolani so svoje lučke prižgali že pred tednom dni, v nedeljo pa odprejo drsališče.

Zaradi šotora parkiranje ob tržnici ne bo mogoče vse do 20. januarja, je pa uporabnikom na voljo brezplačno nadomestno parkirišče pod Jadransko cesto na območju Adrie.

Božični sejem in Festival penin

Praznične luči bodo v Portorožu in Piranu prav tako zasvetile v petek, 2. decembra. Obiskovalce vabijo na božični sejem (v parku hotela Kempinski Palace Portorož), kotalkališče (v Grandu), k ogledu otroških predstav, glasbenega programa in okušanju penin, ki bodo zaznamovale ves december.

Turistično združenje Portorož je namreč k sodelovanju povabilo izbrane lokalne restavracije, ki bodo decembra s posebnimi degustacijskimi menuji spremljale Mesec penin. Nakar bo 26. decembra sledil že deveti Festival penin. V Kristalni dvorani hotela Kempinski Palace Portorož bo mogoče okusiti najboljše penine iz približno 30 kleti.

Nakup vstopnic za Festival penin bo možen od 1. do 20. decembra, več informacij ponuja spletna stran www.festivalpenin.si.

Jaslice, sejem starin, Tartinijeva novoletna tržnica

Prižig lučk v občini Piran bo ob 16.30, ko bo v parku pred hotelom Kempinski Palace Portorož tudi lutkovna predstava Zvezdica zaspanka in Miklavž. Sejem bo do 18. decembra odprt le ob vikendih, zatem pa vsak dan od 23. decembra do 2. januarja. V parku bo konec meseca otroke obiskal tudi Dedek Mraz.

Med 18. decembrom in 6. januarjem bo na ogled razstava Jaslice v piranskih cerkvah. Na Tartinijevem trgu bo 17. decembra Sejem starin, domače obrti in darov narave, od 27. decembra do 9. januarja pa bo delovala še Tartinijeva novoletna tržnica. Med 27. in 30. decembrom bodo v Mediadomu Pyrhani potekale novoletne predstave za otroke, zadnji dan v letu pa bo otroke obiskal Dedek Mraz, in sicer na piranskem svetilniku.

Festival Grando in novoletni skok v morje

Decembrska novost bo Festival Grando Portorož - Portorose, kjer bo med 16. decembrom in 1. januarjem ob popoldnevih organizirano kotalkališče, program pa bodo popestrile prireditve za vse starosti, od gledaliških predstav in koncertov do zabav z DJ-ji. V glasbenem programu so tudi ValentinoKanzyani, Ian F, Boltzman ter priljubljeni Koala Voice.

Prazničen bo tudi program Avditorija Portorož, kjer bo gala novoletni koncert in silvestrska gledališka predstava z Ladom Bizovičarjem.

V Piranu bodo novo leto pričakali na Tartinijevem trgu s skupino Gedore, glasbo bo vrtel DJ Adriano Roy Dee Jay. Na prvi januarski dan bodo lahko ljubitelji zimskega plavanja znova skočili v morje na portoroški plaži.

Koper in Izola z drsališčem

Spomnimo, da bodo to soboto ob 17. uri zasijale praznične lučke v Kopru, saj se začenja Fantazima. Posebna gostja na dogodku na Titovem trgu bo italijanska pevka Cristina D'Avena, ki se ji bodo pridružili člani otroškega pevskega zbora OŠ Koper. Drsališče bo v Taverni.

Lučke pa že sijejo v Izoli, kjer so jih prižgali 18. novembra. Drsališče bodo odprli, ko bodo temperature dovolj nizke, predvidoma v nedeljo ob 10. uri. Izolane bo okrasitev spremljala do 22. januarja.


Najbolj brano