Dnevi kraljice sardele in Pomol okusov

V Turističnem združenju (TZ) Izola so včeraj začeli novo kulinarično akcijo Dnevi kraljice sardele, ki bo trajala do 23. septembra. Danes med 13. in 22. uro pripravljajo tudi Pomol okusov.

Danes med  13. in 22. uro pripravljajo tudi  Pomol okusov. Foto: Vir: občina Izola( D.Zlatanović)
Danes med 13. in 22. uro pripravljajo tudi Pomol okusov. Foto: Vir: občina Izola( D.Zlatanović)

IZOLA > Za dneve sardel so se odločili, ker so bile za Izolo kot ribiško mesto bistvenega pomena, z zatonom ribje predelovalne industrije pa so izgubile na priljubljenosti, čeprav še vedno veljajo za eno najbolj zdravih plavih rib.

Letos so izpeljali že Dneve divjih špargljev in Dneve domačih pedočev, po sardelah bodo oktobra še Dneve kalamarov, kulinarično leto pa bodo novembra sklenili z Dnevi bakalaja. Sicer so letos v TZ Kulinarične akcije in dogodke, sodelujoče gostince in nekatere recepture zbrali in strnili v publikaciji Okusi Izole 2022.

Na tokratnem Pomolu okusov pa bo mogoče degustirati tudi mušole (noetove barčice), pripravljene na že pozabljen način. Tako bodo na dan dogodka v okviru projekta Zgodbe o ribištvu, ki ga sofinancira Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo, oživeli tradicijo priprave teh nekdaj zelo priljubljenih školjk.


Najbolj brano