Cesta med Sečovljami in Dragonjo prepovedana za turiste

Čezmejni delovni migranti v Istri, ki morajo državno mejo prečkati večkrat na dan, so kar zadovoljni z rešitvijo, ki prispeva, da jim ni treba več ure in ure čakati skupaj s turisti v kolonah pred mejnima prehodoma Dragonja in Sečovlje. Cesta med mejnima prehodoma je po novem za turiste prepovedana.

Predsednik KS Sečovlje Denis Fakin ugotavlja, da nekaterih 
slovenskih turistov niti globa 200 evrov ne odvrne od uporabe 
lokalnih cest.
Predsednik KS Sečovlje Denis Fakin ugotavlja, da nekaterih slovenskih turistov niti globa 200 evrov ne odvrne od uporabe lokalnih cest.  

DRAGONJA > Turiste po novem na križišču pred mejnim prehodom Dragonja pričaka prometni znak, da je prepovedano zavijanje v desno proti Sečovljam. To je dovoljeno samo za lokalni promet, v katerega sodijo tudi čezmejni delovni migranti. Ti tako lahko peljejo do Sečovelj, kjer se levo vključijo na mejni prehod in prehitijo morebitno kolono.

Turiste, ki bi kršili prepoved, pa tam pričaka znak obvezno zavijanje v desno, tako da ne smejo zaviti na mejni prehod. Med vikendom so policisti nadzorovali, ali vozniki to upoštevajo. “V soboto, ko je vse stalo, sem na meji čakala vsega pet minut. Turiste, ki so na Dragonji zavili desno kljub prepovedi in se potem na Sečovljah hoteli vriniti na mejni prehod, je policist usmeril na konec kolone, tako da so morali vse do letališča in se tam obrniti in postaviti v kolono,” je povedala Mateja Grbec, predstavnica civilne iniciative, ki je zbrala več kot 500 podpisov ljudi z obeh strani meje pod peticijo za ureditev razmer.

Rešitev so s pogovori dosegli skupaj s policijskima upravama Buje in Koper, občinami, ministrstvom za notranje zadeve, ki je predlagalo postavitev prometnih znakov pred mejnima prehodoma Dragonja in Sečovlje, in direkcijo za ceste, ki je to dovolila.

Na PU Koper so potrdili, da bodo policisti občasno nadzirali upoštevanje novih tabel.

Pri prihodu na Sečovlje iz smeri Dragonje turiste po novem pričaka obvezna smer desno, le domačini in čezmejni delovni migranti lahko zavijejo levo na mejni prehod.

Pot na delovno mesto in po opravkih domačinom in čezmejnim delovnim migrantom olajšuje tudi postavitev prometnih tabel o prepovedi vožnje po lokalnih cestah, ki so jih tranzitni turisti pogosto uporabili za krajšo pot. Zdaj kršitelje za to čaka 200 evrov kazni.

Denis Fakin: tujci upoštevajo table, Slovenci ne

Zaradi gneče na mejnih prehodih Dragonja in Sečovlje imajo težave tudi domačini. Še vedno se dogaja, da se po lokalnih cestah proti meji s Hrvaško prebijajo tudi turisti. Denis Fakin, predsednik Krajevne skupnosti Sečovlje, je potrdil, da se domačini pritožujejo, saj težave ostajajo, in to kljub tablam na lokalnih cestah, ki dovoljujejo le lokalni promet in sporočajo, da je za kršenje določena globa v višini 200 evrov, in kljub dogovorom, da se iz navigacijskih sistemov izločijo preusmeritve na lokalne ceste.

“Tujci to še nekako upoštevajo, slovenski vozniki pa ne,” ugotavlja. “Dokler ne bo avtoceste, ne bo rešitve,” je prepričan. Po njegovem mnenju bi moralo biti na tablah, ki bi jih postavili na vseh križiščih z lokalnimi cestami, jasno zapisano, da je tranzit za Hrvaško prepovedan. “To bi vsi razumeli,” meni.


Najbolj brano