Védenja o vrhovih dovolj za na vrh

Ko gre za poznavanje gora in planinstva, so srednje- in osnovnošolci s Primorske ne le pri, marveč tudi na vrhu. Posebej idrijski dijaki so pred nekaj dnevi znova nabirali kolajne, v rudarsko mesto so jih odnesli vse tri. In tudi četrti so bili. Slavila pa so tudi dekleta iz Podnanosa.

Idrijčani so stopili na vse najvišje stopničke v srednješolski 
konkurenci. Pa na četrto tudi.    Foto: Manca Čujež
Idrijčani so stopili na vse najvišje stopničke v srednješolski konkurenci. Pa na četrto tudi.  Foto: Manca Čujež

TRZIN, PRIMORSKA > Zmagoviti so mladi iz Idrije in Podnanosa bili na 29. državnem tekmovanju Mladina in gore, najbolj uveljavljenem preverjanju znanj, veščin in izkušenj z vseh področij in oblik planinskega delovanja za mlade. Namenjeno je osnovnošolcem od 6. do 9. razreda, vendar so ga organizatorji pred leti razširili še s podobno preizkušnjo za srednješolce. Eden od ciljev je širiti priljubljenost planinstva, kakor spoštljivega odnosa do narave.

Na tokratnem tekmovanju, ki so ga gostili planinci iz Trzina, je nastopilo 118 tekmovalcev, razdeljenih v 20 štiričlanskih ekip učencev višjih razredov in 19 srednješolskih s po dvema članoma. Prve je čakal test znanja, ki so ga pridobivali v planinskih krožkih in med udejstvovanjem s svojim hobijem. Šest najboljših četveric se je uvrstilo v finale, kjer so mladostniki odgovarjali na vprašanja v obliki kviza, hkrati so se morali znajti v določanju kamnin ter v praktičnih nalogah iz prve pomoči in orientacije. Dijaki pa so v finalu prek težjih praktičnih nalog kazali znanje iz vremenoslovja, prve pomoči in planinstva.

Ekipa deklet iz Podnanosa, ki si je nadela ime Fosili, je zmagala v osnovnošolski konkurenci. Jerneja in Lucija Trošt, Eva Ivana Fabčič in Hana Furlan so članice domačega planinskega društva ter učenke OŠ Draga Bajca Vipava. Med dijaki pa so bili nepremagljivi Idrijci, ki so domov odnesli vse medalje in bili zraven še četrti. Vsi so člani PD Idrija in ni bilo prvič, da od tam prihajajo zmagovalci v tej konkurenci. Lansko lovoriko je ubranila dvojica Gorske zjale, kot sta se za priložnost poimenovali gimnazijki Klara Kavčič in Barbara Čibej.


Najbolj brano