Resničnostnega šova v Slapniku očitno ne bo

Resničnostnega šova obnove vasice Slapnik očitno ne bo. Producenti napovedujejo umik, razočarani, ker niso dobili podpore. “Leto in pol smo tekli v prazno, tega si ne moremo več privoščiti ne časovno ne finančno,” pravi Ernest Škerjanc iz Skupine Tempo. Projekt ni propadel zaradi nas, pravijo lastniki hiš, briški župan pa trdi, da je v igri že nov investitor.

Napoved snemanja šova je v Slapnik pritegnila tisoče obiskovalcev. Zdaj se producenti umikajo.  Foto: Leo Caharija
Napoved snemanja šova je v Slapnik pritegnila tisoče obiskovalcev. Zdaj se producenti umikajo.  Foto: Leo Caharija

SLAPNIK >Za propadajočo vasico Slapnik so še nedolgo tega vedeli le domačini, ko pa je skupina Tempo napovedala snemanje šova Back to the village (Nazaj na vas ali Vrnitev na vas), v okviru katerega bi 17 ekip iz prav toliko držav obnovilo 17 podirajočih se domačij v Slapniku, vse to pa bi predvajali v 17 evropskih državah, je postala pravi vseslovenski hit. Napovedi so bile pogumne: 400 milijonov gledalcev po Evropi bo gledalo, kako obnavljajo vas, to bo izjemna promocija ne le za Brda, ampak za vso Slovenijo.

Če ni podpore, gremo

Z veliko večino lastnikov so podpisali pismo o nameri o prodaji domačij, zagotavljali so, da imajo zbranih deset milijonov evrov za šov, začetek snemanja so napovedali za lansko pomlad. Po začetni evforiji pa se je začelo ustavljati, saj se z eno od dedinj, ki živi v Avstraliji, niso mogli dogovoriti o prodaji hiše v središču vasi. Začetek snemanja so večkrat premikali, zdaj pa je producentom vsega dovolj. “Leto in pol smo tekli v prazno, tega si ne moremo več privoščiti, ne finančno ne časovno,” pravi Ernest Škerjanc iz skupine Tempo, ki napoveduje, da se umikajo iz Slapnika. Vrata vseeno pušča nekoliko priprta. “Še vedno je želja za realizacija šova v Brdih, vendar imamo ponudbe iz drugih držav EU, kjer imamo možnost pridobiti vas brez zapletov in s podporo na lokalni in regionalni ravni.”

Franko Markočič

lastnik

“Projekt ni propadel zaradi nas. Še vedno si želimo, da bi se vas začela obnavljati in da bi zaživela.”

Kot dodaja, so razočarani predvsem nad neodzivnostjo institucij. “Nismo pričakovali denarja, pač pa pomoč pri promociji, da nam odprejo kakšna vrata. Projekt smo osebno predstavili Slovenski turistični organizaciji, ki pa s svojim sloganom I Feel Slovenia našega projekta ni začutila,” pravi. Tudi RTV Slovenija se ni odzvala, za podporo so brez uspeha prosili gospodarsko in zunanje ministrstvo, s projektom so seznanili polovico slovenskih evroposlancev, navaja Škerjanc. A na koncu od vsega ni bilo nič. In kot kaže tudi ne bo. “Projekt ne more zaživeti brez podpore lokalne skupnosti, države in nas. Če birokrati, ki so za to plačani, ne morejo narediti svojega dela, potem se ne bomo več pogovarjali in gremo drugam,” poudarjajo v skupini Tempo.

“Pobrali so vse, kar se je dalo odnesti”

Na suhem ni ostal le šov, pač pa tudi lastniki v Slapniku, ki so podpisali pismo o nameri za prodajo domačij. Ko je postala vasica vseslovensko prepoznavna, so začeli tja trumoma romati ljudje od vsepovsod. Na tisoče se jih je že potikalo po vasi, vstopalo v hiše. “Ena vrata, eno okno ni več celo, pobrali so vse, kar se je dalo odnesti,” pravi Franko Markočič, lastnik približno tretjine domačij in zemljišč. “Vas je že prej propadala, a v zadnjem letu bolj kot prej v desetih. Tja so hodile celo organizirane skupine, ljudje še vedno hodijo, čeprav v zadnjem času nekoliko manj,” pravi. Zasebna makadamska pot, ki vodi do vasi, je poškodovana zaradi navala, briško občino pa so prosili za plačilo stroškov popravila, ali pa da bi zaradi varnosti zaprli dostop do vasi. A niso dobili ničesar.

Kot dodaja, so projekt resničnostnega šova podprli. “Še vedno si želimo, da bi se vas začela obnavljati in da bi zaživela. Vmes smo dobivali druge ponudbe za prodajo, a smo jih zavračali zaradi projekta. Očitno smo bili naivni. Ne morem kriviti nikogar, ker ne vem, kaj se je dogajalo. A projekt ni propadel zaradi nas,” poudarja Markočič in napoveduje, da bodo začeli zdaj prodajati posamezne domačije.

Slapnik v okviru term?

Tudi župan Franc Mužič vztraja, da projekt ni propadel zaradi občine. “Naredili smo cenitev, peljemo postopke, pogovarjali smo se z lastnico v Avstraliji, vseskozi smo delali na tem,” poudarja. “Občina ni vrgla puško v koruzo. Imamo več želez v ognju, prej ali slej se bo obnova zgodila,” dodaja in napoveduje: “Obnovo Slapnika bi vključili v projekt terme spa Brda, v okviru katerih bi bil Slapnik razpršeni hotel oziroma depandansa term. A to ne gre preko noči.” Kot pravi, se o tem pogovarja s koordinatorjem projekta term Giuseppejem Forlanellijem. Zavrača pa, da domačinom noče pomagati pri obnovi poti v vas: “Naj se organizirajo, občina bo pokrila stroške.”


Najbolj brano