Nepogrešljiva pomoč v vsakdanjem življenju

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih (MDSS) Nova Gorica praznuje 70-letnico neprekinjenega delovanja. V tem času je z uspešnim delom postalo eno od najbolj dejavnih društev, ki pomaga slepim in slabovidnim iz vse regije, nekateri njegovi projekti in dejavnosti pa so zgled tudi sorodnim društvom po vsej državi.

Predsednik Igor Miljavec (levo) je med najbolj zaslužnimi za zelo 
uspešno delo v zadnjih letih.  Foto: Leo Caharija
Predsednik Igor Miljavec (levo) je med najbolj zaslužnimi za zelo uspešno delo v zadnjih letih.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Velika dvorana novogoriške mestne hiše je bila predsinočnjim nabito polna, saj so visok jubilej poleg članov in njihovih svojcev počastili tudi predstavniki društev slepih in slabovidnih iz vse Slovenije, občin, socialnih in invalidskih ustanov ter številni drugi.

Med pomembnimi mejniki v 70-letni zgodovini MDSS Nova Gorica, ki združuje 230 članov z vse severne Primorske in je sprva imelo sedež v Tolminu, so bili izdaja prvih zvočnih knjig v magnetofonskih trakovih, ki so jih kasneje nadomestile kasete, izobraževanje prvih telefonistov, ki so se zaposlili v Salonitu Anhovo in Iskri avtoelektriki, ter prvih fizioterapevtov in delavcev v proizvodnji, organizirano udejstvovanje s športom in šahom ter drugimi dejavnostmi. V devetdesetih letih so prejeli prve brajeve vrstice za delo z računalnikom, kasneje so oblikovali posebne socialne programe za slepe in slabovidne in zaposlili delavca za prevoz in spremljanje slepih in slabovidnih v okviru programa Invalid invalidu, organizirali so seminarje, organizirano začeli sodelovati s podjetjem, ki ponuja tehnične pripomočke za vid ...

Donacije zbirajo tudi s pomočjo sms

Slepe in slabovidne je mogoče podpreti tudi s poslanim sporočilom sms s ključno besedo SLEPI ali SLEPI5 na številko 1919. Na ta način je mogoče prispevati en ali pet evrov za izvajanje programov rehabilitacije slepih in slabovidnih oseb v lokalnem in širšem okolju ter za delovanje društva.

Miljavec: “Rezultati so več kot odlični”

Predsednik Igor Miljavec je poudaril, da so rezultati več kot odlični: “Skupaj s policijo smo v zadnjem desetletju pripravili več delavnic za zagotavljanje varnosti naših članov. Ta program je postal tudi vsedržavni projekt. Podobno smo slepe in druge ranljive skupine ljudi, med njimi ostale kategorije invalidov, starejše, poučevali v uporabi računalnika in pametnega telefona. Računalniškega opismenjevanja so se pod našim strokovnim vodstvom učili invalidni iskalci zaposlitve. To je edinstven primer v okviru društva slepih in slabovidnih,” je povedal.

Velik poudarek dajejo rehabilitaciji slepih in slabovidnih v njihovem domačem okolju, z vključevanjem v te programe, ki jih vodi strokovno usposobljen kader, tudi družinske člane na vidu prizadetih, je še dodal Miljavec. “Rehabilitacija je tudi desetletno likovno ustvarjanje naših slikarjev in ljubiteljev umetniškega izražanja. Letos so to počeli v impresivnem miljeju, na 2200 metrih kaninskega pogorja,” je povedal in dodal, da se v okviru programa rehabilitacije ukvarjajo tudi z zeliščarstvom, od pridelave in izdelave izdelkov do uporabe v kulinariki.

Igor Miljavec

predsednik MDSS Nova Gorica

“Poseben poudarek namenjamo zadnje desetletje dostopnosti v prostoru, v smislu odpravljanja gradbenih ovir, in še posebej dostopnosti do storitev informacij.”

Zagotoviti želijo čim večjo dostopnost

“Zadnje desetletje namenjamo poseben dostopnosti v prostoru, v smislu odpravljanja gradbenih ovir, in še posebej dostopnosti do storitev in informacij,” je povedal Miljavec. To je tudi eden od večjih izzivov za naprej: “Delamo na tem, da bi vse občine prilagodile spletne strani in zagotovile dostopnost v javnih prostorih, denimo z večjimi kontrasti.” Ena od nalog je tudi uporaba in prilagajanje pametnih telefonov uporabnikom.

Kot je dodal, zgledno sodelujejo z lokalnimi skupnostmi, zavodi in društvi, v zadnjih letih pa so vzpostavili uspešno vez z gospodarstvom v regiji. Na slovesnosti ob 70-letnici MDSS Nova Gorica so se za vzorno in uspešno sodelovanje zahvalili partnerjem in vsem, ki društvo nesebično podpirajo in mu pomagajo pri uresničevanju njegovega poslanstva.


Najbolj brano