Naredili bi park in fontano, iz katere bi tekel sok

Center odličnosti nizkoogljične tehnologije (CO NOT) je organiziral prvi podnebni hekaton za mlade na temo podnebnih izzivov Vipavske doline. Z inovativnimi rešitvami so se najbolj izkazali dijaki Gimnazije Koper. Ekipa Še bolj modri kot Smrkci si je z idejo eko parka z eko fontano prislužila nagrado občine, dobro se je odrezala tudi ekipa Okolje je pomembno.

Zmagovalna ekipa si je zamislila park in fontano, iz katere bi tekel 
Fructalov sok.
Zmagovalna ekipa si je zamislila park in fontano, iz katere bi tekel Fructalov sok.  

AJDOVŠČINA > Prvi podnebni hekaton, Young Climathon Slovenija 2020, je potekal virtualno, na njem pa se je v iskanju rešitev za podnebne izzive Vipavske doline v devetih ekipah pomerilo 53 učencev in dijakov iz enajstih slovenskih osnovnih in srednjih šol. Dogodek je pripravil CO NOT iz Ljubljane, ki v Sloveniji pilotno izvaja evropski izobraževalni program Mladi iznajditelji. Ta poteka pod okriljem organizacije Evropske komisije Climate KIC, mladi med 12. in 18. letom pa osvajajo spretnosti in znanja s področja podnebnih sprememb in trajnostnega razvoja.

Lepilo iz kruha in fontana s sokom

Prva priložnost za praktični preizkus je bil prav sobotni hekaton, na katerem so odgovarjali na izziva Občine Ajdovščina in Mlinotesta. Prva jih je izzvala z vprašanjem, kako občanom približati problematiko podnebnih sprememb, drugi pa z vprašanjem, kako uporabiti “odpadni” kruh. Komisija, v kateri so bili Janez Furlan z Občine Ajdovščina, Mateja Tominec iz Mlinotesta in predstavnica Zavoda za spodbujanje podjetnosti mladih Maja Juršič, je imela pri odločitvi o zmagovalnih idejah zahtevno delo.

V Sloveniji imamo že fontano piva in fontano vina, v Ajdovščini pa bi lahko postavili fontano s sokom.

Zmagovalna skupina Mlinotestovega izziva je bila ekipa EkoLepljivčki, ki je iz odpadnega kruha izdelala lepilo. Med sedmimi ekipami, ki so se pomerile na izzivu občine, pa je zmaga šla v roke dijakov Gimnazije Koper. Ekipa Bolj modri od Smrkcev (Andrej Korošec, Klemen Ivan Romih, Valentina Prodan, Valentina Stubelj, Mark Djurašević in Mia Gazič) je žirijo prepričala z idejo eko parka s samozadostno infrastrukturo in interaktivnimi paneli, ki bi občane seznanjali o podnebnih spremembah, zamisel pa so nadgradili z eko fontano. “Najprej smo se spomnili Fructala, ki ima tovarno v Ajdovščini in razmišljali, kako bi zmanjšali proizvodnjo embalaže za sok. Domislili smo se fontane. V Sloveniji imamo že fontano piva in fontano vina, fontane z brezalkoholno pijačo pa še ni. Uporabniki bi si natočili kozarec soka ali si napolnili steklenico, ki bi jo prinesli s seboj ali jo kupili pri fontani, kupljeno pa po uporabi vrnili na način povratne embalaže. Zatem smo se spomnili, kako radi zahajamo na zelene površine, kjer se vsi veselo sproščamo in tako ustvarili park s fontano. Kasneje bi razširili idejo na celotno občino, ki bi jo obarvali v zeleno, z razvojem eko-turizma. Naša ideja tako zmanjšuje moč vzrokov za podnebne spremembe, izobražuje uporabnike, ustvarja dobro počutje in nova delovna mesta,” je o zmagovalni rešitvi povedal dijak Mark Djurašević, ki je tudi predsednik Skupnosti dijakov Gimnazije Koper.

Izjemno zanimanje, prihodnje leto spet

Dosežek njihove ekipe jedopolnila ekipa Okolje je pomembno, uspeha dijakov pa je vesela tudi mentorica Nina Jereb.“S svojo prisotnostjo in vizijo so pomembno prispevali k družbeni zavesti, ki vodi k iskanju rešitev za bolj trajnostno družbo in razumevanje podnebnih sprememb,” je povedala.

Organizatorje je zanimanje mladih za tovrstno reševanje podnebnih izzivov presenetilo. Zato bodo, kot je napovedala vodja programa v CO NOT Jerneja Pirnat, v prihodnjem letu dogodek organizirali v večjem obsegu in v živo.


Najbolj brano