Invalidski voziček ni ovira za letenje

Vzletišči za jadralne padalce na Lijaku in Kobali je obiskal francoski jadralni padalec Jose Ruiz-Carrillo, eden prvih na svetu, ki je začel leteti, pa čeprav je na invalidskem vozičku. S projektom Oriolus sebi podobne prepričuje, da je kljub telesnim oviram mogoče leteti in v zraku občutiti svobodo, kot jo vsi ostali padalci.

Jadralni padalci na invalidskem vozičku potrebujejo potisk za 
dovolj hitrosti pred vzletom, pristanejo pa brez težav sami. Foto: Osebni arhiv Joseja Ruiza-Carril
Jadralni padalci na invalidskem vozičku potrebujejo potisk za dovolj hitrosti pred vzletom, pristanejo pa brez težav sami. Foto: Osebni arhiv Joseja Ruiza-Carril

NOVA GORICA > 62-letni Jose Ruiz-Carrillo iz bližine Grenobla je na invalidskem vozičku pristal po nesreči med plezanjem v gorah. “Letenje je bilo edini način, da sem se lahko vrnil v gore,” je pojasnil svojo odločitev za ukvarjanje s tem športom. Danes ima za sabo že približno tisoč poletov.

Pred 22 leti, ko je začel, ni bilo v Franciji nikogar, ki bi se s tem ukvarjal, pa tudi primernega vozička za letenje ne, zato si ga je naredil sam. Danes ima že petega, bistveno izboljšanega, takega na treh kolesih, ki je dovolj gibljiv za premike po tleh, dobro leti in je seveda varen.

30

evropskih vzletišč, primernih tudi za invalide, namerava v okviru projekta Oriolus obiskati Jose Ruiz-Carrillo

Jose Ruiz-Carrillo v okviru projekta Oriolus potuje po Evropi in sporoča, da je prosto letenje dostopno tudi invalidom. (foto: Nace Novak)

Pri vzletu pomoč, pristanek pa ni problem

Pri poletu potrebuje nekoga, ki ga potisne, da dobi začetno hitrost in se odlepi od tal. “Pristanek pa je zelo enostaven. Pri njem sem povsem samostojen,” je še povedal. V okviru projekta Oriolus, ki ga podpira tudi Francoska zveza za prosto letenje, je za nekaj dni obiskal vzletišče Lijak pri Novi Gorici in Kobalo nad Tolminom.

Zaradi slabega vremena je Jose z vzletišča Lijak poletel le dvakrat, pristajališče pa je ocenil kot primerno za letala, ne le padala. (foto: Bojan Žižmond)

Cilj projekta je obiskati 30 evropskih krajev, kjer je mogoče leteti tudi z invalidskim vozičkom in to spodbujati pri ljudeh, ki so, tako kot on, pristali na njem. V ta namen ljudem na vozičku omogoča tudi polet v tandemu, ki ga izvede pilot brez gibalnih ovir.

Poleg Francije je obiskal že Švico, Italijo in Slovenijo, namerava pa še v Španijo, na Portugalsko, v Grčijo, Makedonijo, na Hrvaško, v Romunijo in na Dansko. Včasih ga spremljajo tudi prijatelji, pri nas pa je bil sam. Zaradi slabega vremena je z Lijaka letel le dvakrat. Prav pred pogovorom za Primorske novice se je srečal z nekom na vozičku in mu predstavil projekt, v okviru katerega je kar nekaj invalidov že poletelo.

Invalidski vozički v zraku so za zdaj še redkost. Cilj projekta Oriolus je, da postane to nekaj običajnega, letenje pa dostopno vsem. (foto: JMLG)

Pri nas z vozički v nebo le z Lijaka in Kobale

“Pred petimi leti sem poletel v tandemu, kjer sem bil sam pilot, spremljevalec, ki me je porinil, pa je bil moj prijatelj, ki je slep. Vedno, ko letimo v tandemu, je pilot zadaj, v tem primeru pa je bil spredaj,” je povedal Jose. Vzletišče na Lijaku, ki je poleg Kobale edino v Sloveniji primerno tudi za vzlete z invalidskimi vozički, je ocenil kot zelo dobro urejeno.

“Za nas na vozičku je pomembno, da lahko pridemo do vzletišča z avtomobilom, da je mogoče z vzletišča poleteti z invalidskim vozičkom in da imamo natančno pred seboj dober veter. Tu je vse to mogoče, pristajališče pa je tako, da bi na njem lahko pristajala tudi letala, ne le padalci,” je še povedal pred odhodom v Tolmin.


Najbolj brano