Indijski pilotki s Pipistrelovim letalom na poti okrog sveta

Keithair Misquitta in Aerohi Pandi, sta se kot prvi ženski pilotki na poti okrog sveta z ultralahkim letalom po 8000 preletenih kilometrih od štarta v Indiji, ustavili v Ajdovščini. Pipistrelovo letalo Sinus 912, s katerim letita, je bilo pred nadaljevanjem poti “doma” deležno rednih vzdrževalnih del in servisa.

Pilotki Keithair Misquitta in Aerohi Pandit sta se v Pipistrelovem 
“gnezdu”, kjer so jima letalo v celoti pregledali, dobro počutili. Foto: Leo Caharija
Pilotki Keithair Misquitta in Aerohi Pandit sta se v Pipistrelovem “gnezdu”, kjer so jima letalo v celoti pregledali, dobro počutili. Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > “Letalo je fantastično. Kot majhen zelo močan otrok je. Za seboj imava že 8000 preletenih kilometrov, pred nama pa jih je še veliko, saj bova skupaj preleteli 40.000 kilometrov. Če bo vreme v redu, nas čaka še 60, 70 dni preden se vrneva v Indijo,” je povedala 23-letna pilotka Keithair Misquitta iz Mumbaja. Skupaj z leto mlajšo pilotko Aerohi Pandit bosta, če bo šlo vse po sreči, postali prvi ženski, ki bosta z ultralahkim letalom preleteli svet. S podvigom, poimenovanim ekspedicija WE! opozarjata tudi na pomen enakopravnosti žensk v moški družbi, namen ekspedicije pa je tudi zbiranje denarja za usposabljanje mladih indijskih pilotk.

Najzahtevnejši bo prelet Atlantika

“Najzahtevnejši del poti bo zagotovo polet čez Atlantik, kjer bo povsod pod nama samo voda. Počakali bova na lepo vreme, saj nas čaka 800 kilometrov dolg prelet brez postanka, ki bo predvidoma trajal štiri ure in pol,” je še pojasnila starejša od obeh pilotk.

Aerohi Pandit je dodala, da nista imeli do zdaj nobenih težav v zraku, in da je letalo, ki nosi ime Mahi, kar v indijskem jeziku pomeni sopotnik, zelo dobra sopotnica. Povedala je še, da ima Indija največje število ženskih pilotk na svetu, s svojim podvigom pa bi radi bili zgled številnim drugim dekletom.

Ob postanku v Ajdovščini za nujna vzdrževalna dela in servis pred nadaljevanjem poti je pogumni pilotki pozdravil tudi indijski ambasador v Sloveniji Param Jit Mann.

800 kilometrov dolg prelet čet Atlantik, ki bo predvidoma trajal 4 ure in pol bo največji izziv na poti.

Letalo pripravljeno za nadaljevanje poti

“Zelo smo veseli, da gre za prvi polet okrog sveta z ultralahkim letalom s povsem žensko posadko. Od Indije do Slovenije sta že preleteli, polet naprej pa bo poln izzivov, še posebej čez Atlanik in Beringov preliv,” je povedal ustanovitelj družbe Pipistrel Ivo Boscarol in dodal, da je letalo pot od Indije, kjer se je ekspedicija začela 30. julija, do Ajdovščine odlično prestalo.

“Dejstvo je, da je treba na vsakih sto ur v zraku zamenjati olje, pregledati filter in še nekatere osnovne stvari,“ je o delih med postankom povedal Boscarol in dodal, da je letalo kar nekaj časa stalo v Indiji, saj se je štart projekta nekoliko zavlekel, zato so ga v Ajdovščini v celoti pregledali, se prepričali, da vse štima in poskrbeli za še nekaj dodatkov, da bosta pilotki med nadaljevanjem poti čim bolj zadovoljni.


Najbolj brano