V Slovenski kinoteki animirani film o neuklonljivosti Alme Karlin

V Slovenski kinoteki bodo drevi prikazali kratki animirani film o Almi M. Karlin z naslovom Alma, neuklonljiva ženska, ki temelji na slikanici Huiqin Wang in Milana Dekleve Mala Alma na veliki poti. Tokrat je Huiqin Wang moči združila z umetnikom Andrejem Kamnikom. Za film, vsebinsko nekoliko drugačen od knjige, je ustvarila nekaj novih ilustracij.

Z animiranim filmom, njegovo vsebino in podobami se vzpostavi 
zanimiv medkulturni preplet, saj so ilustracije naslikane v tradicionalni kitajski tehniki.
Z animiranim filmom, njegovo vsebino in podobami se vzpostavi zanimiv medkulturni preplet, saj so ilustracije naslikane v tradicionalni kitajski tehniki. 

LJUBLJANA > Kot je povedala Huiqin Wang, je želela ilustracije iz slikanice, ki je izšla pred dvema letoma z besedilom Dekleve, razstaviti na Kitajskem. Ker ji je to onemogočila pandemija koronavirusa, je začela razmišljati, če bi jih predstavila prek spleta. Ko je zamisel predstavila animatorju in vizualnemu umetniku Andreju Kamniku, ji je predlagal, da bi skupaj ustvarila animirani film.

V slikanici je le 15 ilustracij, zato jih je morala za film še precej dodati, nekoliko drugačen je tudi vsebinski poudarek. Če so hoteli v slikanici predstaviti zlasti Almin pogum in telesno majhnost v kontrastu z notranjo, duhovno močjo, pa želijo s filmom opozoriti na njeno izjemnost ženske v 19. stoletju, ki so bile tedaj obravnavane povsem drugače kot danes, in njeno neuklonljivost. V filmu se Alma v nekem trenutku vpraša, če je morda 100 let prezgodaj rojena.

Tako slikanica kot film tematizirata tudi njen odnos s Kitajcem Xu Yong Lunom, ki ga opiše v svojem romanu Moj kitajski ženin, in vse razlike, ki jih tak odnos med dvema pripadnikoma tako različnih kultur prinaša, je še pojasnila avtorica besedila in ilustracij, ki v Sloveniji živi že več kot 30 let.

Huiqin Wang je želela v filmu opozoriti tudi na Almino likovno ustvarjanje. Alma se je slikanja učila že na tečaju v Celju, pozneje pa se je izpopolnjevala tudi na Japonskem, je še pojasnila Huiqin Wang.

Film bi žanrsko lahko opredelili kot poetični portret svetovljanke in pisateljice. Prizori se nanašajo predvsem na Almino mladost, bivanje na Japonskem ter njeno tamkajšnje delo in življenje. "Film torej povzame osebnost in del poti okoli sveta Alme Karlin, prikaže pa tudi občutja, ki jih pri njej morda nismo poznali," so zapisali v Slovenski kinoteki.

Z animiranim filmom, njegovo vsebino in podobami se vzpostavi zanimiv medkulturni preplet, saj so ilustracije naslikane v tradicionalni kitajski tehniki. Ilustracije se prepletejo z izbranim Kamnikovim videogradivom. Glasbena podlaga je avtorsko delo Nagise Moritoki Škof in Mateje Starič, ki je tudi avtorsko oblikovala zvočno podobo, so še zapisali v kinoteki, kjer po projekciji pripravljajo še pogovor s Huiqin Wang in Kamnikom.


Najbolj brano