Ubijalski je lahko super, smrtonosen ali pa hud

Center za jezikovne vire in tehnologije ljubljanske univerze, katerega cilj je omogočiti uspešen razvoj slovenščine v digitalni dobi, je pri založbi Filozofske fakultete v Ljubljani objavil prvo različico digitalnega Slovarja sopomenk sodobne slovenščine. Največja prosto dostopna zbirka sopomenk za slovenščino vključuje 105.000 iztočnic in 360.000 sopomenk.

Uporabniki slovarja se podučijo, kateri pomeni vse se skrivajo pod besedo, in dodajo še  svoje.
Uporabniki slovarja se podučijo, kateri pomeni vse se skrivajo pod besedo, in dodajo še svoje.  

LJUBLJANA > Pod izvedbo Slovarja sopomenk sodobne slovenščine se podpisujejo strokovnjaki s Fakultete za računalništvo in informatiko. Novi slovar predstavlja najobsežnejšo prosto dostopno avtomatsko generirano spletno zbirko sopomenk za slovenščino, ki uvaja nov tip slovarja - odzivni slovar. Ta se stalno razvija in odziva na spremembe v jeziku. V njegov razvoj so vključeni uporabniki, ki lahko k iztočnicam dodajajo nove predloge sopomenk, obstoječe pa ocenijo kot ustrezne ali neustrezne.

V osnovi gre za razumevanje slovarja kot vira, ki nastaja iz skupnosti za skupnost, “kar umešča pripravo in rabo slovarjev v sproščen, sodoben, demokratičen, izrazito uporabno in uporabniško naravnan kontekst”, pojasnjujejo snovalci. “Ključno pri konceptu je, da je zbirka odprto dostopna, hkrati pa so zagotovljene metode sodelovanja celotne jezikovne skupnosti pri izdelavi izboljšane, prečiščene baze.”

Med brskanjem po slovarju, denimo, najdemo 14 sopomenk za besedo ubijalski. Če jo razvrstimo po pogostosti, ugotovimo, da se beseda ubijalski pogosteje uporablja kot sopomenka besedam izjemen, neverjeten, super, strašen, smrtonosen ali pasji, najpogosteje pa kot sopomenka besedi hud. Denimo ubijalska oziroma huda bolezen ali napaka ali pa ubijalski oziroma hud kot izjemen, česar se v slengu pogosteje poslužujejo mladi.

Zbirka je osnovana na podatkih iz Velikega angleško-slovenskega slovarja Oxford - DZS in referenčnega korpusa pisne slovenščine Gigafida. Vira vsebujeta jezikovno gradivo, ki je nastalo po letu 1991, in tako prinašata sliko sodobne slovenščine. Identificirane povezave so nato dodatno preverili še s pomočjo starejšega Slovarja slovenskega knjižnega jezika.

Slovar sopomenk sodobne slovenščine, h kateremu snovalci želijo pritegniti čim več uporabnikov, je brezplačno dostopen na spletni povezavi http://viri.cjvt.si/sopomenke/slv/.


Najbolj brano