Sloga plesa, gledališča, filma ...

KUD Sloga je minuli konec tedna v priložnostni Cankarjevi kavarni obiskovalce s skodelico kave pospremilo med dela Ivana Cankarja in v pestro ponudbo kulturnih dejavnosti. Društvo, ki je lani praznovalo 70-letnico, je že od nekdaj zgledni dejavnosti dodalo še več novosti.

 V Cankarjevi kavarni je kulturno-umetniško društvo Sloga  obiskovalce na izviren način popeljalo med pisateljevo delo. Foto: Saša Dragoš
V Cankarjevi kavarni je kulturno-umetniško društvo Sloga obiskovalce na izviren način popeljalo med pisateljevo delo. Foto: Saša Dragoš

ČRNI VRH > Črni Vrh z devetimi pevskimi zbori slovi kot naša najbolj pevska vas. Pred leti so odrasli zbori tvorili okostje kulturno-umetniškega društva (KUD) Sloga, zadnja leta pa delujejo v samostojnih društvih. Sloga pa je z zagnanim, inovativnim predsednikom Lovrencom Habetom dejavnost razmahnila čez domala vsa polja kulturnega ustvarjanja.

Med B'k teatrom in kinom za luno

Sloga od leta 1947 daje planoti živahno kulturno podobo. Marjetka Rupnik, ki je društvo vodila kar 23 let, je od lani častna predsednica. V minulem, jubilejnem letu so pripravili 26 prireditev in tradicionalnim dodali nekaj novih, tudi pogovorne večere, amaterski slikarski ex-tempore, fotografski natečaj, delavnice in kulturni krožnik na prostem, pri katerem obravnavajo dela slovenskih pesnikov in pisateljev.

Uvedli so tudi B'k teater. Bik je zaščitni znak planote in z njim tudi trma, ki je bila koristna pri obuditvi gledališke dejavnosti. Uvodno šolo so nadgradili z avtorsko predstavo domačinke Helene Felc in priseljenega izkušenega gledališčnika Žige ŽveplanaSeja v Belem Dolu. V ta kraj - ime nakazuje, da gre za nasprotje Črnega Vrha - je na poti v Nemčijo zatavala migrantka, vaški odbor pa je takoj začel premlevati možnosti za namestitev žic. “Komedijo, v kateri vsak od osmih igralcev odigra več likov, smo doslej odigrali na 16 odrih po vsej Sloveniji. To je za mlado amatersko gledališče veliko,” je povedal Lovrenc Habe. Predsednik društva, pisec Habetovih novic, pobudnik TV Zadlog, režiser več filmov in novinar se je preizkusil tudi v vlogi igralca, pred leti pa je spodbudil filmske večere na prostem Za luno.

Dolgo že izdajajo časopis Sloga, tradicionalno Inventuro pa so nadomestili z javnim prižiganjem novoletnih lučk s prav tako humornim pregledom dejavnosti na planoti. Okrepili so razstavno dejavnost in gostovanja kulturnih in glasbenih skupin.

Med krajane z vprašanji, kaj manjka

Ker si Habe s 30-člansko ekipo želi dejavnost še okrepiti, je januarja krajane prosil, naj povedo, kaj pogrešajo. “Dobili smo 209 odgovorov na anketo in 97 odstotkov sodelujočih je s kulturno ponudbo društva zadovoljnih. Sočasno smo dobili vrsto predlogov, ki jih že uresničujemo. Pripravljamo plesno druženje, ki ga krajani pogrešajo. Želijo tudi več gledaliških iger, komedij, zlasti stand-up nastopov in kino predstav,” je pojasnil Habe.

“Sodelujem v bralnem krožku. Všeč mi je, ker se v miru, temeljito pogovorimo in dorečemo temo,” je svojo priključitev društvu utemeljil Matej.

Z dejavnostjo raste tudi članstvo. “Pravkar sem se pridružila Slogi, ker je resnično dejavna in bi ji rada pomagala. Tudi z delom v dvorani. Privlači pa me dramsko delo” je povedala Anka, Habe pa je poudaril, da je dobrodošel vsak, ki je pripravljen v društvu narediti karkoli: “Naj ne bo nikogar strah, da ga bomo takoj potisnili pred občinstvo.” Ker obnavljajo dvorano in imajo pri tem tudi nekaj težav, dela v Slogi nikomur ne bo manjkalo.

Minuli konec tedna so bili, denimo, dobrodošli kuharji kave. S skodelico črnega napitka so v Cankarjevi kavarni obiskovalce povabili med pisateljeva dela in k vrsti spremljevalnih prireditev.


Najbolj brano