Nagrada piranesi za nadkritje ostalin cerkve v Žički kartuziji

Ob koncu 39. piranskih dnevov arhitekture so v soboto podelili nagrado in priznanja ter odprli razstavo. Za mednarodno nagrado piranesi je bilo nominiranih 50 projektov iz enajstih evropskih držav. Žirija jo je dodelila arhitektom iz ateljeja Medprostor za nadkritje ostalin cerkve sv. Janeza Krstnika in začasni lapidarij v Žički kartuziji.

Žička kartuzija Foto: STA
Žička kartuzija Foto: STA

PIRAN > Kot je zapisala žirija, so arhitekti iz ateljeja Medprostor Rok Žnidaršič, Jerneja Fischer Knap, Samo Mlakar, Katja Ivić in Dino Mujić v Žički kartuziji z inovativnim elementom pomične strehe, ki ustvarja novo funkcijo in reinterpretira ruševine, nakazali silhueto strehe. Tako so pokazali pogumen in občutljiv pristop k prenovi kulturne dediščine.

Desetčlanska mednarodna žirija, ki sta ji sopredsedovali Dominika Galandova in Miroslava Šešulkova, je podelila še še dve mednarodni priznanji. Emil Jurcan iz zadruge Praksa ga je prejel za rekonstrukcijo romanskega teatra v Pulju. Arhitekta iz biroja a2o2 Žiga Ravnikar in Eva Senekovič pa sta s sodelavcema Klaro Bohinc in Andražem Keršičem dobila priznanje za prenovo enodružinske hiše v Domžalah.

Mednarodno študentsko nagrado piranesi je v konkurenci 36 projektov iz 18 arhitekturnih fakultet dobil Tetsuya Saito za idejo oblikovanja naselja brez urbanih značilnosti na območju zapuščenega rudnika v angleški pokrajini West Cumbria.

Glavna iztočnica letošnje konference Piranski dnevi arhitekture, ki je potekala v petek in soboto, je bila iskrenost v arhitekturi. Udeleženci so prisluhnili devetim strokovnim predavanjem. Na zaključni prireditvi s podelitvijo nagrad in odprtjem razstave v razstavišču Monfort je imela nagovor ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Projekti z natečaja bodo v Monfortu na ogled do 30. decembra, v galeriji Herman Pečarič pa do 20. januarja 2023.


Najbolj brano